Vælg hvilken kommune, du vil besøge

Indretning

Indretning har stor betydning

Vi spiser mere, når der er roligt og rart omkring os.

Når måltider indtages i rare og rolige omgivelser, bliver vi siddende længere, vi spiser mere og får i det hele taget en bedre oplevelse.

Spiserum på plejecentre er indrettet, så de overholder krav for både arbejdsmiljø, hygiejne og sikkerhed. Det kan betyde, at der skal tænkes kreativt for at skabe en hjemlig og hyggelig stemning, som er gavnlig for måltidet og gør, at de ældre har en god oplevelse og spiser mere.

Økonomi og tid spiller en rolle for indretningen. Der er dog ting, som du og dine kolleger kan gøre, som ikke nødvendigvis kræver ekstra ressourcer. Idéer, der kræver lidt ekstra, er værd at have for øje, næste gang der er økonomi til forbedringer.

På fanebladene her på siden er der inspiration til, hvordan indretningen kan blive hyggelig. Det er som altid vigtigt at tage udgangspunkt i netop jeres beboere, deres behov og de muligheder, der er hos jer.

Bordets størrelse, facon og placering har betydning

  • Små borde: Er jeres beboere friske nok til at samtale, kan små borde være en god idé. Her kan beboerne sidde i mindre grupper og snakke sammen under måltidet.
  • Store borde: Kræver beboerne megen hjælp under måltidet, er store borde et bedre valg, da du har bedre mulighed for at sidde med ved bordet og hjælpe undervejs i måltidet.
  • Runde borde: Runde borde skaber en stemning af hjemlighed og samvær omkring måltidet. Samtidig er alle ved bordet ligeværdige og ingen bliver isoleret, som det kan ske ved et aflangt bord.
  • Placering af borde: Det skaber ro og tryghed, når borde ikke står midt i rummet. Overvej om bordet kan rykkes ind mod væggen, ind i et indhak eller på anden vis afskærmes lidt, og stadig være til at komme til for dig og beboerne.

Gode stole er vigtige

  • Stole: Det er vigtigt, at stolene passer til beboerne, så de ældre har en god balance og kan nå jorden med fødderne. Sidder de dårligt, påvirker det deres oplevelse af måltidet.
  • Stole med armlæn: Det er behageligt at kunne hvile sine arme under måltidet. Armlæn afskærmer også den enkelte spisende og giver ro.

 

 

 

 

Lys og lyd er vigtig for oplevelsen

  • Lys: Loftslys gør rummet koldt og gør det samtidig svært for de ældre at se, hvad de spiser. Lys over bordet og lys fra standerlamper skaber hygge og hjemlig stemning. Lysindfald fra vinduer er også godt.
  • Lyd: Mange ældre hører dårligt. At sidde og ikke kunne følge med i samtalen ved bordet pga forstyrrende lyde, gør ikke måltidet til en god oplevelse. Lyde fra fx opvaskemaskine og andet baggrundsstøj forstyrrer og skaber uro. Prøv så vidt muligt at slukke for alt larmende udstyr eller luk døren til køkken eller andre tilstødende rum, mens de ældre spiser. Er der dårlig akustik i rummet, kan det være, at et tæppe, malerier på væggene, gardiner ved vinduerne eller skillevægge kan gøre en forskel.

Vil du vide mere?

Se hvordan Aarhus Kommune arbejder med hjemlighed og ”besjæling” af de fysiske rammer

Der er mere inspiration og viden at hente her hos Socialstyrelsen og Sundhedsstyrelsen.

Stemning og omgivelser

Stemningen og omgivelserne har også betydning for måltidet. Læs mere her.