Vælg hvilken kommune, du vil besøge

Gem madrester

Gem madresterne

Tal med hinanden, dagholdet og aftenholdet imellem: Hvordan kan I lave systemer, der gør det nemt at få brugt resterne på lige præcis jeres afdeling?

Hvordan I gemmer resterne, har betydning for, hvordan I kan anvende dem igen.

Som udgangspunkt kan alle rester gemmes, men de skal ikke gemmes uden grund.

Det er vigtigt, at de gemmes på den rigtige måde – på køl eller i fryser – alt efter, hvad de kan anvendes til.

Læs mere om de to opbevaringsmåder i fanebladene her på siden.

koeleskab med hurtig nedkoelingSådan gemmer du rester i køleskabet

  • Pak resterne væk i original ubrudt emballage, i en plastikbøtte med låg eller i en frysepose, der kan lukkes.
  • Sæt et klistermærke på eller skriv på posen, så der tydeligt står indhold og dato.
  • Skriv en seddel eller fx en gul post-it på køleskabsdøren: “Der er tre skiver forloren hare fra i aftes. Ulla og Erik kunne særlig godt lide det – så de vil sikkert gerne have det til frokost.” Eller: “Der er skinke fra onsdag aften. Lav fx en skinkesalat med mayonnaise, cremefraiche, lidt sennep, hakket løg og syltet agurk”.

Er der tid og overskud til det, så lav et fad klar, som dagholdet kan sætte direkte i ovnen, eller skær resterne af kødet i tern, fx skinken, så den er lige til at komme i en frokostsalat for dagholdet.

Sådan gemmer du rester i fryseren

Sæt tydelige sedler på alt, hvad der er i fryseren med indhold, dato og årstal. For at være sikker på at få resterne brugt kan jeres afdeling fx beslutte, at hver torsdag tager i en ting ud af fryseren.

Både råt og tilberedt kød og fisk kan fryses.

Kød: Råt kød kan ligge i fryseren i 3 måneder, mens det tilberedte kød kan holde sig 1 måned.

Fisk: Rå fisk kan ligge i fryseren i 1 måned, mens det tilberedte fisk kan holde sig 3 uger.

Grøntsager: Grønsager fryser bedst, hvis de er tilberedt, dvs. kogt eller stegt. Grøn salat kan ikke fryses. Hvis du fx har en rest friske champignoner eller gulerødder, så får du det bedste resultat, hvis du tilbereder dem, inden du fryser dem.

Når grønsagerne tør op igen, har de mistet deres sprødhed. Det er derfor bedst at bruge dem i sovs eller supper. De har stadig masser af smag!

Sådan skal du optø:

  • Tag de frosne rester ud af fryseren 1 dag før, de skal bruges.
  • Tø resterne op i køleskabet, gerne på nederste hylde.
  • Husk at lægge kødet i en skål, så der ikke løber vand ud på de andre madvarer i køleskabet.

Ligesom I kan hjælpe hinanden, når i gemmer rester fra dag til dag i køleskabet, så kan I også hjælpe hinanden, når I fryser rester. Kød og kartofler kan skæres i tern, inden det fryses og gemmes som en specifik rest til biksemad. Så kan den tages direkte fra fryseren og anvendes med det samme.

Korrekt nedkøling

Har du tjek på reglerne for korrekt nedkøling? Ellers er der hjælp at hente her.

Gode idéer til brug af rester

Savner du idéer til, hvordan du kan bruge rester? Her er et par.