Vælg hvilken kommune, du vil besøge

Pårørende

Pårørende i en svær situation

For de fleste pårørende er det svært og forbundet med blandede følelser at skulle flytte sin ægtefælle, far eller mor til en bolig i et plejecenter. De kan føle sorg og måske skyld samtidig med lettelse over, at han eller hun nu er et sted, hvor der er hjælp og omsorg 24 timer i døgnet.

Usikkerhed og bekymringer om, hvordan det hele skal gå, kan få nogle til at reagere negativt og komme med kritik, som I finder urimelig.

Tænk på, hvordan du selv ville have det, hvis det var dig der skulle flytte en mor, far eller ægtefælle til et plejecenter.

Sådan hjælper du pårørende

Du kan hjælpe de pårørende i den svære situation ved at:

  • Lytte til de pårørendes tanker og bekymringer.
  • Tale med dem om den nye situation.
  • Spørge ind til hvad I sammen kan gøre, så flytningen bliver så lempelig som muligt.

Fortæl de pårørende, hvad de kan forvente

Flytning af den ældre og overgangen til det nye liv går lettere, hvis de pårørende er forberedte på, hvad de går ind til. Fortæl dem om jeres hverdag, rutiner og måltider.

Fortæl dem, hvordan de kan være med til at give deres familiemedlem en god hverdag i den nye bolig.

Hvis den nye beboer er småtspisende, så husk at få fortalt, hvad I kan friste den lille appetit med.

Lyt til de pårørendes forventninger

Lyt til de pårørendes forventninger og ønsker. Måske kan alt ikke lade sig gøre i en travl hverdag, men I kan sikkert finde fælles løsninger til gavn for de pårørende og deres familiemedlem.

Pårørende er en ressource

Hvis I inddrager de pårørende fra begyndelsen, kan de blive en uvurderlig ressource for jer i hverdagen med beboeren.

De pårørende kender beboeren og det liv, han eller hun har levet indtil nu.

Hvis beboeren ønsker det eller har svært ved at fortælle selv, kan I bede de pårørende fortælle om beboerens liv, om de møbler og billeder, han eller hun har med og om traditioner og særlige begivenheder i familien.

Når man flytter til en bolig i et plejecenter, får man en ny adresse. Men personen er den samme.

Jo mere I kender til familiens historie og traditioner, des bedre kan I give beboeren gode rammer for livet i plejecenteret.

Traditioner, historier og livretter

Mange familietraditioner er forbundet med samvær om måltider. Få de pårørende – sammen med beboeren, hvis det er muligt – til at fortælle om traditioner, højtider, fester, erindringer om særlige måltider, livretter, og hvad han eller hun ikke kan lide.

Det giver emner til samtalen omkring jeres middagsbord på plejecenteret.

Æbleskiver 1. søndag i advent

Beboer Hanne Hansen havde i  mange år haft en tradition for at invitere familien på æbleskiver 1. søndag i advent. Det gør hun også nu, hvor hun bor på plejecenteret De gamles lyst.

Krav til pårørende

Der stilles i dag store krav til pårørende, når deres familiemedlem er flyttet til en bolig i et plejecenter. Hvis deres familiemedlem ikke selv kan administrere sin økonomi, er det de pårørende, som skal sørge for indkøb og for, at regninger bliver betalt.

Det kan være grænseoverskridende for eksempel for børn, der ikke tidligere har været involveret i deres forældres pengesager.

Inddrag de pårørende

Nogle pårørende vil gerne inddrages i livet på plejecentret.

Læs her hvordan du kan bruge den hjælp, de tilbyder.