Vælg hvilken kommune, du vil besøge

Mad og måltider i Kolding

kok med krydderibælte og plakater med sanserneKolding kommunes plejehjemskøkkener består af 11 meget forskellige sammensatte køkkener men fælles for alle er høj faglighed og en stor interesse i, at skabe veltilberedt mad så borgeren oplever en stjernestund ved hvert måltid.

Køkkenerne på plejehjemmene modtager dele af maden, som f.eks. sauce, kød og biretter, fra produktionskøkkenet Elbo der ligger i Taulov. Resten af døgnets måltider står de enkelte køkkener selv for, så der produceres dagligt smørrebrød, lune retter, små fristelser til vores småt spisende, brunch, mødeforplejning,- ligesom vi bager alt brød og alle vores kager selv.

Vi har også startet en produktion op med dysfagi smørrebrød og franskbrød og er i skrivende stund i gang med at udvide sortimentet med varme retter (kød og grøntsager), kage og hyggesnack.

Se vores lille pjece om Det gode måltid

Kolding Kommunes Påklædningsetikette

SiEn skål med grød, et glas vand og et stearinlys i stageden 2011 har der været sat ekstra fokus på det gode måltid på plejehjemmene i Kolding.

Der blev uddannet ca 100 måltidsværtinder blandt vores plejepersonale og køkkenpersonale. Måltidsværtinderne har en særlig rolle under borgerens måltider, der sikre at tabte funktionsevner ikke påvirker måltidet,- altså har øje for borgerens individuelle behov, holder gang i måltidet og på den måde skaber et godt og roligt måltidsmiljø.

Der ligger naturligvis en del forberedelse før måltidet, som fysisk placering, borddækning og at menuplanen kendes. Det er også vigtigt at personalet ikke forstyrres af telefoner, begynder at tømme opvaskemaskinen eller på anden måde forlader bordet under måltiden for at lave andre gøremål.

For at vise vores anerkendelse til måltidsværtinderne og for at sikre høj kvalitet, bliver der ca. en gang om året tilbudt efteruddannelse.
Det kan f.eks. være fokus på dysfagikost, hvor værtinderne prøvesmager nye tiltag fra køkkenerne eller får inspiration til gode madstunder.

Se en lille film om vores arbejde.

Værktøj.

 

I Kolding har vi udviklet en række værktøjer til vores Måltidsværtinder. Det kan f.eks. være huskekort til “det gode måltid”

Se vores inspirationsmaterialer her:

Måltidsværtinder og pæd. måltider

Huskekort

Borger i eget hjem

Hvis du bor i egen bolig og mangler inspiration til din middagsmad kan du på Kolding Kommunes hjemmeside hente masser af ideer på siden “Min måltidhåndbog”

Mere inspiration

Sundhedsstyrelsen har oprettet et forum hvor alle kommuner kan bidrage med deres gode erfaringer omkring måltidet og ernæring til ældre.

Se om bedre måltider her