Vælg hvilken kommune, du vil besøge

Mellemmåltider

Mellemmåltider

Hvis du er småtspisende eller ikke kan spise så meget, som du plejer, så er det vigtigt at tænke på mellemmåltider, da du sandsynligvis kun får dækket halvdelen af dit behov for energi fra dine hovedmåltider.

Hvad er et mellemmåltid?

Et mellemmåltid

  • behøver ikke at være så stort, lidt er bedre end ingenting
  • kan enten spises eller drikkes
  • må gerne indføres hele døgnet eksempelvis formiddag, eftermiddag, aften, inden sengetid og eventuelt om natten
  • må gerne stimulere din smagspræferencer eksempelvis surt, salt, sødt eller bittert
  • må gerne være i forskellige konsistenser eksempelvis blødt, flydende, knas eller fromage/gelé
  • må gerne være i forskellige temperaturer eksempelvis koldt, varmt eller frost
  • må gerne serveres pænt i små skåle/kopper og i små stykker
  • kan eksempelvis være noget energiholdigt, som drikkes med medicin
  • må gerne så vidt muligt indeholde mad/drikke med protein, eksempelvis mejeri, æg og nødder.

Mellemmåltider skal bidrage med 50% af energien. Spis derfor 3–5 mellemmåltider dagligt.

Mellemmåltider skal bidrage med 50% af dagens kalorier. Spis derfor 3–5 mellemmåltider dagligt.

Forskellige smagspræferencer

Det kan være forskelligt, hvad man bedst kan spise:

  • Sødt
  • Syrligt
  • Salt
  • Neutralt

Lav gerne en lille tallerken med lidt i hver smag, eksempelvis peanuts, marcipan og et glas juice

Husk: selv om du er mæt af én smag, kan du godt have lyst til og appetit til andre smage.

Huskeråd ved smagsændringer

  • Salt mindsker sød smag
  • Surt forstærker bitter smag
  • Sødt modvirker sur smag
  • Sødt modvirker bitter smag

Forslag til et sødt mellemmåltid

  • Småkager, chokoladekiks eller kransekage
  • Kage, wienerbrød, flødeskumskage eller skærekage
  • Frugttærte med cremefraiche eller flødeskum
  • Chokolade, konfekt eller marcipanbrød
  • Kiks/ hvidt brød med smør og honning, marmelade eller Nutella
  • Sødmælksyoghurt med frugt og frugtkvark (eksempelvis Danone)
  • Budding, fromage, fløderand, softice eller vaffelis
  • Koldskål med kammerjunkere og eventuelt piskefløde og skyr
  • Pandekage med is, æbleskiver, vafler med marmelade og flormelis
  • Frugtgrød med piskefløde• Henkogt frugt med flødeskum, råcreme eller flødeis
  • Rosiner og tørret frugt eller müslibar

Forslag til et syrligt mellemmåltid

  • Citronfromage, ananasfromage, kærnemælksfromage
  • Kærnemælkssuppe
  • Sorbetis
  • Skyr, fløde, frugt (f.eks. syltet, marmelade, grød)
  • Franskbrød med smør og appelsinmarmelade eller leverpostej og asie/rødbede/syltet agurk
  • Protino med (f.eks. med citron)
  • Citronsaft i drikkevarer f.eks. i ernæringsdrikke
  • Smoothies med frugt og ymer
  • Juice

Forslag til et salt mellemmåltid

  • TUC-kiks med smør og brieost eller gorgonzola
  • Chips med dip af creme fraiche 38%
  • Peanuts eller pistacienødder
  • Flæskesvær
  • Cocktailpølser eller svesker svøbt i bacon og stegt i ovn
  • Kyllingelår, vinge, frikadelle
  • Ostehaps eller ostetern
  • Saltstænger dyppet i f.eks. smøreost
  • Pommes frites med remoulade eller mayonnaise
  • Franskbrød med smør og pålæg – f.eks. laks eller rejer med mayonnaise
  • Croissant med mayonnaisesalat f.eks. hønsesalat
  • Tapas-tallerken med f.eks. pølse, paté og oliven

Forslag til et neutralt mellemmåltid

  • Avocado med creme fraiche 38% og rejer
  • Rejecocktail med dressing
  • Snack f.eks. nødder, mandler, pinje- og græskarkerner, tørret frugt blandet i en skål med ymer og  ymerdrys
  • Risengrød med smør og kanelsukker
  • Omelet eventuelt med fyld
  • Tartelet med fyld
  • Franskbrød eller Digestive-kiks med smør og flødeost
  • Gratin
  • Havregrød med smør og sukker
  • Øllebrød med piskefløde
  • Aspargessuppe

Forslag til drikkevarer

  • Mælk – sødmælk, kærnemælk eller kakaomælk. Tilsæt eventuelt piskefløde, creme fraiche eller rapsolie.
  • Koldskål
  • Protino fra Arla eller drikkeyoghurt
  • Hjemmelavet energidrik, milkshake eller smoothie
  • Iskaffe
  • Juice, cider eller iste
  • Hvidtøl
  • Alkohol – eventuelt drinks

Opskrift på Koldskål

  • 1½ dl kærnemælk
  • 1½ dl ymer
  • ½ dl piskefløde
  • 1 pasteuriseret æggeblomme
  • 5 tsk sukker
  • Vaniljesukker og citronsaft

Æg og sukker piskes sammen,  tilsæt resten.

Opskrift på frisk frugtdrik

  • 1 dl friske/frosne bær (kogt ét minut)
  • 1 dl kærnemælk
  • 1 dl ymer
  • ½ dl piskefløde
  • 1 spsk sukker
  • 2 spsk skyr

Blendes sammen.

Opskrift på kold mokkadrik

  • 2 spsk skyr
  • 1 tsk pulverkaffe
  • 1 dl kakaomælk
  • 1 dl sødmælk
  • 1 spsk sukker

Skyr, kaffe og sukker røres godt sammen.  Mælkeprodukter tilsættes.

Der kan være hjælp at hente mod gener som eksempelvis:

  • Kvalme og opkast
  • Gener i mund og hals
  • Mundtørhed
  • Ømhed i munden
  • Rifter ved mund og tunge
  • Halsbrand
  • Smagsændringer
  • Diarre / forstoppelse

Kontakt din læge, sygeplejerske eller diætist, hvis du oplever nogle af de nævnte gener.

Kontakt diætisterne:

Klinisk diætist

Mona Mikkelsen

Tlf.: 20 46 66 80

Klinisk diætist

Jette Thomsen Fabricius

Tlf.: 51 36 95 65