Vælg hvilken kommune, du vil besøge

Kost til småtspisende

Eksempler på kost til småtspisende med umodificeret konsistens

Kostrådene ved nedsat appetit og utilsigtet vægttab er helt anderledes end ved god appetit! Maden skal være ekstra lækker og serveres i små portioner, så man får lyst til at spise.

Morgen:

  • Øllebrød med piskefløde
  • Havregrød kogt på sødmælk med smørklat og sukker
  • Ymer med farin eller sødmælksyoghurt med frugtstykker
  • Franskbrød med smør og fed ost
  • Blødkogt æg eller spejlæg med bacon

Formiddag:

Mellemmåltid – eksempelvis:

  • Risengrød med smørklat og kanelsukker
  • Franskbrød med smør og fed ost eller pålæg
  • Flødeis (f.eks. Magnum eller isvaffel)
  • Desserter – gerne færdiglavede (f.eks. Ris á la mande, budding eller fromage med kirsebærsauce)
  • Frugtgrød med piskefløde
  • Frugtsalat af frisk eller henkogt frugt med flødeskum
  • Kage (f.eks. flødekager, lagkage, wienerbrød)
  • Marcipanbrød, kransekage, chokolade og småkager
  • Pandekager og vafler med syltetøj og is eller flødeskum
  • Æbleskiver med syltetøj og sukker
  • Lille croissant med kyllingesalat
  • Kiks med smør og ost (f.eks. Digestive kiks eller Tuc kiks)
  • Avocado med rejer og mayonnaise/cremefraiche
  • Snacks (f.eks. blanding af nødder, peanuts, mandler og rosiner)
  • Tørret frugt (f.eks. rosiner, dadler, abrikoser, bananchips, tranebær)
  • En lille skål chips med dip (f.eks. Guacamole af avocado, hvidløg, cremefraiche og citronsaft)

Frokost:

  • Lun ret (f.eks. middagsrest eller tartelet med fyld)
  • Æggeret (f.eks. røræg, omelet, gratin eller æggekage med bacon)
  • Legeret suppe (se opskrift her)
  • Brød med smør og dobbelt lag pålæg (f.eks. pølsepålæg og leverpostej)
  • Pynt på pålæg (f.eks. pålægssalater, remoulade og mayonnaise)
  • Risengrød med smørklat og kanelsukker
  • Dessert

Eftermiddag:

Mellemmåltid (se forslag under formiddag)

Aften:

  • Et lille stykke kød/fisk eller kødsauce, fars- og gryderet
  • Kartofler med smør/fløde/pasteuriseret æg
  • Lidt grøntsager (f.eks. stuvning eller mos)
  • Dessert

Sen aften:

Mellemmåltid (se forslag under formiddag)

Drikkevarer

Vand er fint, når man er normalvægtig og har normal appetit, men når appetitten er lille, er det vigtigt at vælge drikkevarer med kalorier. Protein- og energirige drikke kan nemt udgøre et mellemmåltid.

  • Ernæringsdrikke fra apoteket
  • Sødmælk med piskefløde og juice/frugtsaft
  • Kakaodrik (bland 100 ml kakao-skummetmælk og 50 ml piskefløde)
  • Kakaodrik med is (bland kakaosødmælk og vaniljeis)
  • Varm kakao med flødeskum
  • Caffé Latte (varm sødmælk med Nescafé og sirup/sukker/farin)
  • Tomatjuice med piskefløde
  • Drikkeyoghurt
  • Koldskål (f.eks. med pasteuriseret æg og tykmælk)
  • Drik gerne 1 glas vin/øl til maden

Opskrift på hjemmelavet proteindrik: (2 – 3 glas)

  • 2 dl kærnemælk
  • 1 dl ymer
  • 1 helt pasteuriseret æg
  • 1 spsk. sukker
  • Saft eller blendet frugt (f.eks. 2 dl jordbær/hindbær eller 1 dl appelsinjuice/solbærsaft)

Ægget piskes med sukker. Tilsæt ymer, kærnemælk, og frugt/saft. Ingredienserne kan også blendes sammen. Opbevar drikken i køleskabet og server den indenfor 24 timer.

Opskrift på legeret suppe

  • 300 gram grøntsager efter eget valg (f.eks. kartofler, gulerødder, porrer, rødbeder og ærter)
  • 3 dl grøntsagsbouillon
  • 1½ dl piskefløde
  • 1 bæger pasteuriserede hele æg

Skræl grøntsagerne, og kog dem i bouillonen, indtil de er blevet godt møre. Blend suppen, til grøntsagerne er grundigt findelt. Rør fløde og æg i suppen. Smag til med salt og peber. Du kan eventuelt også bruge andre krydderier efter smag og behag. Varm suppen godt igennem, og server den rygende varm, eventuelt med et stykke brød til. Næringsindholdet i Legeret suppe er 690 kcal (2900 kJ) og 15 gram protein.

Kontakt diætisterne:

Klinisk diætist

Mona Mikkelsen

Tlf.: 20 46 66 80

Klinisk diætist

Jette Thomsen Fabricius

Tlf.: 51 36 95 65