Vælg hvilken kommune, du vil besøge

Eksempler på måltider med gratinkonsistens

Eksempler på måltider med gratinkonsistens

Gratinkost vælges, når der er nogen tyggefunktion, nogen tungetransport og nogen sidebevægelser samt spontan synkning. Gratinkost har en blød, ensartet og sammenhængende konsistens, der er let at tygge. Alle madvarer skal være findelt og pureret, og der må ikke være nogen form for klumper og hårde skorper. Konsistensen må ikke være sej eller klistret. Gratinkost tager udgangspunkt i kost til småtspisende og skal derfor protein- og energiberiges.

Morgen:

  • Øllebrød med piskefløde (blandes)
  • Havregrød kogt på sødmælk med sukker og smør (blandes)
  • Surmælksprodukt med fløde og sukker eller frugtgrød/mos (blandes), energirig yoghurt Ca. 1½ dl: 1 dl græsk yoghurt 10%, ½ dl piskefløde 38%, 2 spsk frugtgrød og ½ tsk vaniljesukker
  • Gratinrugbrød med smør, æggestand eller friskost uden klumper

Mellemmåltider/dessert:

  • Energi/proteinrig drik 1½ dl kærnemælk,1½ dl ymer, ½ dl piskefløde, 1 æggeblomme (pasteuriseret), 2-3 tsk sukker og vaniljesukker og citronsaft efter smag
  • Beriget desserter som fromage, budding eller mousse uden trevler eller klumper
  • Beriget is
  • Frugtmos med piskefløde (blandes)
  • Smoothies med fløde – uden trevler eller klumper
  • Kakao med flødeskum

Frokost /aftensmad

  • Kød-, fisk- eller fjerkræspuré som gratin med kartoffelmos, sovs og grøntsagspuré
  • Gratinrugbrød, med smør og gratinpålæg (pålæg der er tilberedt efter principper for gratinkost), findelt postej/paté, torskerogn, æggestand og diverse typer sky/gele som pynt, mayonnaise* Legeret og beriget suppe uden klumper og trevler (blomkål, champignon, asparges, tomat, broccoli, gulerodssuppe,  kyllingesuppe, karrysuppe m.fl.)
  • Kærnemælks- eller frugtsuppe evt. serveret med cremefraiche (blandes)
  • Surmælksprodukt med fløde og sukker, koldskål
  • Blendet frugtgrød med piskefløde (blandes)
  • Alle grødtyper koges på sødmælk – skal evt. blendes
  • Mannagrød, rismelsgrød eller risengrød med kanelsukker og smør (blandes)
  • Boghvedegrød med sirup (blandes)
  • Havregrød eller byggrød med æblemos eller bærkompot (blandes)

Kontakt diætisterne:

Klinisk diætist

Mona Mikkelsen

Tlf.: 20 46 66 80

Klinisk diætist

Jette Thomsen Fabricius

Tlf.: 51 36 95 65