Blød kost består af naturligt bløde eller findelte og/eller hakkede madvarer, som tilberedes dampet eller let stegt med en blød konsistens og uden hårde skorper.
Man skal være i stand til at spise kogte kartofler, kogte grøntsager og sovs, men kødet er tilberedt specielt.
Eksempler på blød kost til morgenmad:
- Øllebrød med piskefløde
- Havregrød kogt på sødmælk med sukker og smør eller æblemos
- Surmælksprodukt med fløde og sukker eller frugtgrød/mos, energirig yoghurt: Ca. 1½ dl: 1 dl græsk yoghurt 10%, ½ dl piskefløde 38%, 2 spsk. frugtgrød og ½ tsk. vaniljesukker
- Havregryn eller cornflakes godt fugtet med sødmælk
- Brød u. kerner og skorpe med smør, skæreost eller smøreost.
- Blødkogt æg, røræg
Eksempler på blød kost til frokost /aftensmad
- Farsretter eller fisk uden hård stegeskorpe med sovs og mørtkogte grøntsager og kogte kartofler eller kartoffel/urtemosFx selleri, gulerod, kartoffel, smør+ sødmælk
- Beriget suppe eks: jævnet klar suppe med kød- og melboller, legeret grøntsagssuppe uden hele stykker bønner, champignon, asparges
- Kærnemælks- eller frugtsuppe evt. serveret med cremefraiche eller fint knuste tvebakker
- Brød u. kerner og skorpe med lettyggeligt pålæg, postej/paté, hårdkogt æg, fiskekonserves, mayonnaisesalat, ost mm.
- Røræg/æggekage (evt. med revet ost, hakket bacon/skinke), gratin
- Koldskål med knuste digestive kiks eller kammerjunkere
- Alle grødtyper kogt på sødmælk: eks. mannagrød eller risengrød med kanelsukker og smør, boghvedegrød med sirup, havregrød eller byggrød med æblemos eller bærkompot
Eksempler på blød kost til mellemmåltider/dessert:
- Små håndmadder med tyggevenligt pålæg + mayonnaisesalat (se frokost)
- TUC kiks med brie/anden ost
- Blød pandekage/vaffel med is og syltetøj
- Bløde æbleskiver med syltetøj
- Kage/muffin med flødeskum + evt. frugtpuré
- Fyldte chokolader
- Ymer eller citronfromage med frugtsauce og flødeskum
- Frugtsuppe med vaniljekvarkcreme
- Is – evt. energirig med karamel/chokoladesauce
- Budding eller mousse med saftsauce og flødeskum
- Frugtgrød med fløde
- Friske skrællede frugtstykker, der er naturligt bløde, fx banan, meget moden melon, fersken og pære• Henkogt frugt (pære, fersken, abrikos) med creme eller flødeskum, trifli
- Energi/proteinrig drik, smoothies med fløde, kakaomælk med flødeskum: 1½ dl kærnemælk, 1½ dl ymer, ½ dl piskefløde, 1 æggeblomme (past-euriseret), 2-3 tsk. sukker og vaniljesukker og citronsaft efter smag
For yderligere vejledning kontakt den kliniske diætist vedrørende ernæringsbehov og konsistens samt ergoterapeut vedrørende udredning i forhold til konsistens.