Vælg hvilken kommune, du vil besøge

Eksempler på måltider med blød konsistens

Eksempel på måltider med blød konsistensBlød kost består af naturligt bløde eller findelte og/eller hakkede madvarer, som tilberedes dampet eller let stegt med en blød konsistens og uden hårde skorper.

Man skal være i stand til at spise kogte kartofler, kogte grøntsager og sovs, men kødet er tilberedt specielt.

Eksempler på blød kost til morgenmad:

  • Øllebrød med piskefløde
  • Havregrød kogt på sødmælk med sukker og smør eller æblemos
  • Surmælksprodukt med fløde og sukker eller frugtgrød/mos, energirig yoghurt: Ca. 1½ dl: 1 dl græsk yoghurt 10%, ½ dl piskefløde 38%, 2 spsk. frugtgrød og ½ tsk. vaniljesukker
  • Havregryn eller cornflakes godt fugtet med sødmælk
  • Brød u. kerner og skorpe med smør, skæreost eller smøreost.
  • Blødkogt æg, røræg

Eksempler på blød kost til frokost /aftensmad

  • Farsretter eller fisk uden hård stegeskorpe med sovs og mørtkogte grøntsager og kogte kartofler eller kartoffel/urtemosFx selleri, gulerod, kartoffel, smør+ sødmælk
  • Beriget suppe eks: jævnet klar suppe med kød- og melboller, legeret grøntsagssuppe uden hele stykker bønner, champignon, asparges
  • Kærnemælks- eller frugtsuppe evt. serveret med cremefraiche eller fint knuste tvebakker
  • Brød u. kerner og skorpe med lettyggeligt pålæg, postej/paté, hårdkogt æg, fiskekonserves, mayonnaisesalat, ost mm.
  • Røræg/æggekage (evt. med revet ost, hakket bacon/skinke), gratin
  • Koldskål med knuste digestive kiks eller kammerjunkere
  • Alle grødtyper kogt på sødmælk: eks. mannagrød eller risengrød med kanelsukker og smør, boghvedegrød med sirup, havregrød eller byggrød med æblemos eller bærkompot

Eksempler på blød kost til mellemmåltider/dessert:

  • Små håndmadder med tyggevenligt pålæg + mayonnaisesalat (se frokost)
  • TUC kiks med brie/anden ost
  • Blød pandekage/vaffel med is og syltetøj
  • Bløde æbleskiver med syltetøj
  • Kage/muffin med flødeskum + evt. frugtpuré
  • Fyldte chokolader
  • Ymer eller citronfromage med frugtsauce og flødeskum
  • Frugtsuppe med vaniljekvarkcreme
  • Is – evt. energirig med karamel/chokoladesauce
  • Budding eller mousse med saftsauce og flødeskum
  • Frugtgrød med fløde
  • Friske skrællede frugtstykker, der er naturligt bløde, fx banan, meget moden melon, fersken og pære• Henkogt frugt (pære, fersken, abrikos) med creme eller flødeskum, trifli
  • Energi/proteinrig drik, smoothies med fløde, kakaomælk med flødeskum: 1½ dl kærnemælk, 1½ dl ymer, ½ dl piskefløde, 1 æggeblomme (past-euriseret), 2-3 tsk. sukker og vaniljesukker og citronsaft efter smag

For yderligere vejledning kontakt den kliniske diætist vedrørende ernæringsbehov og konsistens samt ergoterapeut vedrørende udredning i forhold til konsistens.

Kontakt diætisterne:

Klinisk diætist

Mona Mikkelsen

Tlf.: 20 46 66 80

Klinisk diætist

Jette Thomsen Fabricius

Tlf.: 51 36 95 65