Dysfagi

Ældre kan have problemer med at tygge og/eller synke mad og drikke. Det kan for eksempel skyldes apopleksi, kræft, Parkinsons, KOL, demens, dårlig tandstatus eller almen svækkelse pga. alderdom. Ældre der har disse udfordringer kan have behov for konsistenstilpasset mad og/eller drikke. Det er derfor vigtigt at der i samarbejde med borgeren tages kontaktes til en ergoterapeut som kan vurdere borgerens tygge og synkeevne. Derudover kan ergoterapeuten vejlede om andre tiltag der kan hjælpe til sikker indtageles af mad og drikke som fx siddestilling, hvile, træningsøvelser, mundhygiejne og mundstimulering.

Tegn på dysfagi
Her er nogle af de tegn der kan være på dysfagi:Mand med meget tør mund

  • Utilsigtet vægttab
  • Ændret stemme under og efter måltider
  • Lang tid om at synke mad og/eller drikke
  • Spytter maden ud eller kaster op under måltider
  • Rømmer sig eller hoster under eller efter måltider
  • Smerter ved synkning eller kvælningsfornemmelse
  • Besværet eller rallende vejrtrækning under måltider
  • Gentagne lungeinfektioner eller hyppige feberepisoder

Ved dysfagi inddeles madens konsistenser i en konsistenstrappe med tre trin: Blød, Gratin og Cremet

Billede af en trappe

  • Blød

Alle ingredienser er bløde eller tilberedes, så de får en blød konsistens, dvs. koges, dampes eller steges.
Maden er let at bide over og let at dele/mose med en gaffel.

  • Gratin

Alle ingredienser og råvarer skal pureres inden videre tilberedning. Konsistensen er blød, sammenhængende og uden klumper, og maden skal kunne spises med en gaffel.

  • Cremet

Alle ingredienser er naturlig cremet eller pureret så det får en cremet, ensartet, tyk sammenhængende konsistens. Maden kan anrettes med en sprøjtepose og flyder ikke ud på tallerken. Konsistensen på det samlede måltidet skal være ens og kan spises med en ske.

 

Bemærk:
Det er muligt at “gå ned ad” på konsistenstrappen, dvs. hvis der er anbefalet blød konsistens, så kan man også spise gratin og cremet konsistens.
Det anbefales ikke, at der vælges fødevarer “op ad” på trappen, dvs. hvis der er anbefalet at maden har gratin konsistens, så skal man ikke spise mad med blød konsistens. Der kan dog i enkelte tilfælde være undtagelser.

Det er vigtig med en god siddestilling når du spiser.
Det får du ved at:

  • sidde godt tilbage på stolesædet med begge fødderne placeret på gulvet.
  • din overkrop er let foroverbøjet og ryggen så rank som muligt.
  • dit hoved er let foroverbøjet med hagen pegende ned mod brystet.

Der anbefales ikke, at mad og drikke indtages i en liggende eller tilbagelænet stilling.