Vælg hvilken kommune, du vil besøge

Drikkevarer

Væskebehov

Væskebehovet kan for ældre under normale omstændigheder dækkes ved at drikke ca. 1½ liter væske om dagen.vandkaraffel på en bakke

Ældre har behov for mere væske end normalt, hvis de sveder, har diarré eller kaster op.

Ofte har ældre sværere ved at føle tørst end andre. De er i større risiko for dehydrering.

Det er derfor vigtigt, at de drikker væske, også selvom de ikke føler tørst.

Valg af drikkevarer

Alle drikkevarer tæller med i dagens væskeregnskab. Fx mælk, kakaomælk, te, kaffe, juice, saft og vand.

Det er vigtigt at spørge, hvad den enkelte ældre ønsker at drikke. Herudover er det også individuelt, hvilke drikkevarer, der er bedst for den ældre, da alle har forskellige ernæringsmæssige behov.

Mælkeprodukter

Mælkeprodukter indeholder proteiner, vitaminer og mineraler, som alle ældre kan have gavn af. Ældre bør indtage ¼ – ½ l mælkeprodukt dagligt.

Småtspisende ældre kan have gavn af at drikke især sødmælk, som er rig på energi. Ældre med god appetit kan have gavn af at drikke mælkeprodukter med lavere fedtprocent fx minimælk eller kærnemælk.

Vand, te og kaffe

Vand, te og kaffe uden mælk og sukker indeholder ingen energi: derfor skal det ikke være de eneste drikkevarer, som småtspisende ældre får.

Derimod kan disse drikkevarer være gode til beboere, der ikke har brug for den ekstra energi i væsken.

Saft og juice

Saft og juice indeholder energi, men ingen proteiner. Derfor bør mælk vælges frem for saft og juice til småtspisende ældre. Hvis den ældre ikke kan eller vil drikke mælk, kan saft og juice bidrage med energi frem for vand, te og kaffe, som ikke indeholder energi.

Vær dog opmærksom på, at sukkerindholdet i saft og juice kan påvirke den ældres tænder negativt.

Diabetes

Juice og saft har et højt sukkerindhold og påvirker blodsukkeret. Borgere med diabetes bør derfor undgå at drikke juice, saft og andre drikke med sukker. mælkekarton og glas med mælk

Borgere med diabetes bør fordele indtaget af mælk jævnt over dagen, da mælk også giver blodsukkerstigning.

Er beboeren med diabetes småtspisende, kan det være nødvendigt med ekstra energi og proteiner i drikkevarerne. Så her er det en god idé at drikke mælk med en høj fedtprocent.

Fortykning af drikkevarer

Beboere med synkebesvær kan have behov for, at væsken fortykkes, så de ikke fejlsynker.

Mere information og god viden kan findes HER

Sluk tørsten i vand

Kroppen har brug for vand for at fungere optimalt. Vand dækker væskebehovet, uden at bidrage med kalorier.

Forskellige typer af drikkevarer har forskellige klimaaftryk. Da man i Danmark drikker meget alkohol, kaffe, te og søde drikkevarer, udgør disse drikkevarer tilsammen en betydelig del af det klimaaftryk, der kommer fra vores mad og drikke. Vand fra hanen er det mest klimavenlige valg.

vandglas