Project Description

Mad
Måltider
ERNÆRING
ØKONOMI
HYGIEJNE
Værktøjer

Steg

Rullesteg – oksesteg – kalverullesteg

Tilberedningen er ens, uanset hvilken type steg du skal lave.

Sådan gør du:

  1. Forvarm ovnen til 160 grader varmluft,  170 grader uden varmluft.
  2. Varm en stor tykbundet gryde op og kom fedtstof i.
  3. Brun stegen på alle sider i gryden.
  4. Krydre stegen med salt og peber.
  5. Tag stegen op af gryden og læg den i et ovnfaste fad/bradepanden.
  6. TIP: Læg gerne grøntsager (løg, gulerødder eller andre grove grøntsager) i bradepanden eller det ovnfaste fad sammen med stegen.
  7. Hæld vand i bunden af fadet/bradepanden.
  8. Sæt stegen i ovnen i ca. 2½-3 timer.
  9. Sørg for, at der hele tiden er vand i fadet/bradepanden.

Tip:

Brug et stegetermometer – temperaturen i stegen skal være 75 grader.

Flæskesteg

Sådan gør du:

  1. Flæskesteg gnides med salt og gerne godt ind mellem sværene.
  2. Brug 1 spsk. groft salt pr. kilo kød.
  3. Sæt stegen i ovnen på en rist, sørg for at sværen står nogenlunde lige, brug evt. et sammenkrøllet stykke stanniol under stegen, hvis den er skæv.
  4. Fyld vand i en bradepande og sæt den under flæskestegen.
  5. Steg flæskestegen ved 200 grader, til den har en kernetemperatur på 55 grader (brug et termometer).
  6. Hvis sværen er sprød, fortsættes stegningen til stegen har en kernetemperatur på 65 grader. Hvis sværen ikke er sprød, skrues temperaturen op til 250 grader, og der steges videre til en kernetemperatur på 65 grader og sværen er sprød. Hold godt øje med at den ikke bliver sort. Sværen skal boble og blive sprød.

Lad stegen hvile et øjeblik inden den skæres ud.

Vejledende stegetider:

Ca. 1½ time pr. kg. steg

< Tilbage til forrige side

TIP:

Brug skyen fra stegen til en god brun sovs.

Hæld væden gennem en sigte, skum fedtet fra, jævn med en meljævning og smag til.

Mangler du husmoderfif, så kan det være der er en husmoder eller gourmetmand blandt dine beboere, som du kan spørge til råds.

Drikkevarer

Læs her, hvilke drikkevarer der egner sig til hvilke kostformer.