Vælg hvilken kommune, du vil besøge

Overvægt blandt unge handicappede

Overvægt blandt unge handicappede

Overvægt blandt unge handicappede er en kendt udfordring. Nogle unge oplever ikke at kunne føle sig mætte, og nogle tager måske medicin, som øger appetitten. For mange kan den daglige fysiske aktivitet også være meget begrænset.

Alle disse faktorer er med til at øge risikoen for overvægt.

Hvad kan du gøre?

Sund mad og motion er vejen frem, hvis de unge skal afhjælpes deres overvægt. Se, hvordan du kan vejlede dem under fanebladet “Sådan hjælper du” her på siden.

Medicin og bivirkninger

Mange handicappede får også medicin, der kan påvirke lysten til mad.

Hyppigt oplevede bivirkninger er:

  • Kvalme
  • Fordøjelsesproblemer
  • Smagsforstyrrelser
  • Øget appetit
  • Nedsat appetit

Læs her, hvad du kan gøre, hvis bivirkninger af medicin påvirker appetitten.

Appetit

Appetitreguleringen er den mekanisme, som hos en rask voksen sikrer, at du ikke har lyst til at indtage mere mad efter et måltid.

På samme måde sikrer appetitreguleringen også, at du føler dig sulten efter en periode uden madindtag.

Hos handicappede unge med fysisk og psykisk funktionsnedsættelse kan denne appetitregulering være hæmmet og mindre følsom.

Det betyder, at de er uden mæthedsfornemmelse, og derfor har en øget risiko for at tage på og blive overvægtige.

Sådan hjælper du beboerne med at finde vej til sund mad

Det kan være svært at gennemskue, hvornår mad er sundt og ikke sundt. Her er de to mærker Nørglehullet og Fuldkornslogoet en god hjælp.

De to mærker findes på mad, som overholder særlige krav til indhold af fuldkorn, fibre, salt, sukker og fedt. Er det ene, det andet eller begge mærker på mad, er de et godt, sundt valg.

Du kan vise beboerne mærkerne og opfordre dem til at gå efter de to mærker, når de handler.

Nøglehullet

Nøglehullet er Miljø- og Fødevareministeriets officielle ernæringsmærke, der på en enkel og synlig måde gør det nemmere og mere overskueligt at finde de sundere fødevarer og madretter.

Fødevarer, madretter og opskrifter med Nøglehullet lever op til et eller flere krav for indholdet af fedt, sukker, salt eller kostfibre, og på den måde gør Nøglehullet det nemmere at vælge sundere og leve efter de officielle kostråd i hverdagen. Nøglehullets fire budskaber er:

  • Spar på fedt
  • Spar på sukker
  • Spar på salt
  • Spis flere kostfibre og fuldkorn,

Fuldkornslogoet

Fuldkornslogoet sikrer dig en vare med masser af fuldkorn. Fuldkorn betyder, at alle kornets dele er med, herunder kim og skaldelene, hvor de fleste fibre, vitaminer og mineraler sidder. Fuldkorn kan være helt eller malet til mel, men uanset formalingsgraden, rummer det stadig alle de vigtige næringsstoffer, som et korn består af.

For at måtte bruge fuldkornslogoet, stiller partnerskabet bag mærket krav til, at produkter skal overholde visse regler for indhold af salt, sukker og fedtstoffer.

Nøglehullet

Læs mere om nøglehullet her

Fuldkornslogoet

Læs mere om fuldkornslogoet her.

 

Motion

Husk motion er vigtigt – både for kroppen og humøret.