Grønne retter i store gryder

Verdensmål

Vi arbejder med FN’s verdensmål, og har et særligt fokus på
ansvarligt forbrug og produktion i vores køkken. En del af det
arbejde er reduktion af animalske produkter, som er en stor
belastning for miljøet. Vi vil gerne tilbyde flere grønne retter, til
dem vi laver mad til. Derfor er vi med i et ambitiøst
samarbejde, hvor der udvikles ”Grønne retter i store gryder.”

Mad og menu

De grønne retter er uden kød men indeholder mælkeprodukter
og æg, for at sikre korrekt indhold af næringsstoffer. Der bruges
også bønner og linser, for at højne proteinindholdet. I retterne
er der fundet anvendelse af så meget af grøntsagen som
muligt, så madspild nedbringes. Råvarerne er økologiske, i
sæson og leveres så vidt muligt fra lokale leverandører.
Det er visionen, at de grønne retter bliver så uimodståelige og
velsmagende, at borgerne vælger retterne fordi de er
indbydende – ikke fordi de er uden kød.

Samarbejde

Der er udviklet over 90 opskrifter på grønne retter, der samles
på sitet: metodikogsmag.dk
opskrifterne er udviklet i samarbejde mellem køkkenerne på
Bispebjerg & Frederiksberg Hospital, Byens Køkken og
personalekantinerne i Odense Kommune, Økologisk
Landsforening, Arla Pro, Dansk Vegetarisk Forening, Danske Æg
og Arne Astrup fra Københavns Universitet. Konsulent og kok
Inger Kjærgaard, The Cookroom er opskriftudvikler.

peberfrugter

Majsfrikadeller med gul ærtedip

Majsfrikadeller

Ingredienser:

  • 400 gram økologiske majs
  • 250 gram kogte kikærter
  • 1 fed hvidløg
  • 80 gram havregryn
  • 2 tsk bagepulver
  • 4 æg
  • 1 lille bundt koriander
  • 1 lille bundt persille
  • 3 spsk rapsolie
  • 1 knivspids tabasco
  • 1 knivspids salt
  • 1 knivspids peber

Sådan gør du:

Dag 1:

  • Start med at blende halvdelen af majsene med kikærterne og hvidløget.
  • Fortsæt med at blende og tilsæt nu æggene, et enkelt ad gangen.
  • Hak persille og koriander groft og vend dem i den blendede masse sammen med de sidste majs, havregryn og tabasco.
  • Smag til med salt og peber og tildæk blandingen. Lad blandingen trække på køl til dagen efter.

Dag 2:

  • Farsen formes nu til små ”Frikadeller” og brunes på en pande i stegeolie.
  • Dernæst steges de færdig i ovnen ved 185 grader i ca. 15 minutter.
  • Velbekomme

Gul ærtedip med karry

Ingredienser:

  • 150 gram gule flækærter
  • 1 mellemstor gulerod
  • 1 lille fed hvidløg
  • 1 spsk peanuts
  • 1 spsk A38 tykmælk eller anden neutral yoghurt
  • 1 spsk rapsolie
  • 2 spsk hakket persille
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 knivspids karry
  • 1 knivspids salt
  • 1 knivspids peber

Sådan gør du:

Dag 1:

  • Det første du skal gøre, er at udbløde flæk ærterne natten over. Læs eventuelt på indpakningen.

Dag 2:

  • Dagen efter skrælles guleroden og skæres i mindre stykker. Nu skal flæk ærterne koges som anvist på pakken sammen med gulerødderne.
  • Kom dernæst de kogte ærter og gulerødder i en foodprocessor eller blender, sammen med hvidløg, peanuts, yoghurten og olie. Blend det hele sammen til en glat og tyk masse.
  • Tilsæt nu den hakkede persille, citron, karry, salt og peber i blenderen.
  • Blend det hurtigt sammen igen og smag til med salt og peber.
  • Nyd den eksempelvis til vores majsfrikadeller