Vælg hvilken kommune, du vil besøge

Hjælpemidler

Har du en beboer, der har en funktionsnedsættelse, kan et hjælpemiddel i nogle tilfælde være en god ide til måltidssituationen. Der findes en lang række hjælpemidler, der dækker forskellige behov, som kan støtte beboeren i at leve et mere uafhængigt liv. Det kan fx være speciel bestik, krus, glas, kopper, tallerkenkant mm.

Hvem kan søge om hjælpemidler?ældre udenfor med stok og gangstativ

For at være berettiget til hjælpemidler skal beboeren have et varigt nedsat funktionsniveau. Det vil sige, at træning og behandling ikke kan hjælpe på funktionsevnen. Din kommunes rehabiliteringsrådgivere/visitatorer vil sammen med beboeren, og evt. jer som plejepersonale, vurdere, hvilke behov og muligheder der er for hjælpemidler.

Se i kolonnen til højre, hvordan du søger om hjælpemidler.

Nedsat funktionsevne

Hvordan hjælper du bedst beboere med nedsat funktionsevne under måltidet?

Køb af hjælpemidler

Beboeren kan også selv vælge at købe hjælpemidler. På Hjælpemiddelbasens hjemmeside kan du finde informationer om hjælpemidler, og du kan se, hvilke der er på markedet, Her er hjælpemidler til forskellige formål og ikke mindst hjælpemidler, der kan hjælpe i forhold til måltidssituationen og som køkkenredskaber, hvis en beboer ønsker at hjælpe til i køkkenet.

  • HjaelpemidlerBestik: Der findes bestik, som er fortykket, tungt, let og vinklet. Derudover findes der bestik, som har anti-slip funktion, bestik der kan sidde fast på hånden, og bestik til beboere der ryster på hænderne.
  • Tallerkner: Der findes tallerkner med høj kant og aftagelig kant, som kan bruges på almindelige tallerkner. Der findes også tallerkner med skridsikker bund.
  • Køkkenredskaber: Der findes fx rivejern, knive med ergonomiske håndtag, skridsikre skærebrætter, dåseåbnere og skrælleknive, der er nemme at holde ved.