Vælg hvilken kommune, du vil besøge

Hele stege, færdigtilberedning

Rå hel: Rullesteg – oksesteg – kalverullesteg

Tilberedningen er ens, uanset hvilken type steg du skal lave.

Sådan gør du:

  1. Forvarm ovnen til 160 grader varmluft,  170 grader uden varmluft.
  2. Varm en stor tykbundet gryde op og kom fedtstof i.
  3. Brun stegen på alle sider i gryden.
  4. Krydre stegen med salt og peber.
  5. Tag stegen op af gryden og læg den i et ovnfast fad/bradepande.
  6. TIP: Læg gerne grøntsager (løg, gulerødder eller andre grove grøntsager) i bradepanden eller det ovnfaste fad sammen med stegen.
  7. Hæld vand i bunden af fadet/bradepanden.
  8. Sæt stegen i ovnen i ca. 2½-3 timer.
  9. Sørg for, at der hele tiden er vand i fadet/bradepanden.

Tip:

Brug et stegetermometer – kernetemperaturen i stegen skal være 75 °C.

 

 

Rå hel Flæskesteg

Sådan gør du:

  1. Flæskestegen gnides med salt (ca. 1 spsk. pr. kilo kød), også godt ned mellem sværene.
  2. Sæt stegen i ovnen på en rist, sørg for at sværen står nogenlunde lige, brug evt. et sammenkrøllet stykke stanniol under stegen, hvis den er skæv.
  3. Fyld vand i en bradepande og sæt den under flæskestegen.
  4. Steg flæskestegen ved 200 grader, til den har en kernetemperatur på 55 grader (brug et termometer).
  5. Hvis sværen er sprød, fortsættes stegningen til stegen har en kernetemperatur på 65 grader. Hvis sværen ikke er sprød, skrues temperaturen op til 250 grader, og der steges videre til en kernetemperatur på 65 grader og sværen er sprød. Hold godt øje med at den ikke bliver sort. Sværen skal boble og blive sprød.

Lad stegen hvile et øjeblik inden den skæres ud.

Vejledende stegetider:

Ca. 1½ time pr. kg. steg

Tilberedt hel: Rullesteg – oksesteg – kalverullesteg

Hele tilberedte stege opvarmes bedst i et fad/bradepande i ovnen (nedenstående retningslinjer gælder for både varmluftovn, damp eller kombiovn).

Produkt         Ovntemp. og kernetemp.        Opvarmningstid

Hel Oksesteg                      175 °C – 75 °C                          ca. 60. min.

Helt sprængt kød               170 °C – 80 °C                         ca. 60 min.

Hel Kalvesteg                      180 °C – 75 °C                         ca. 60 min.

Hel Rullesteg                       175 °C – 80 °C                         ca. 60 min.

Helt Farsbrød                      160 °C – 80 °C                        ca. 60 min.