Vælg hvilken kommune, du vil besøge

Eksempler på måltider med cremet konsistens

Eksempler på måltider med cremet konsistens

Kost med cremet konsistens vælges, når man eventuelt ikke kan tygge, men er i stand til nogen tungetransport og spontan eller faciliteret synkning. Cremet kost er mad med cremet, ensartet og tyk konsistens, som ikke kræver tygning, Alle fødevarer tilberedes uden skorper. Kosten skal være findelt og pureret. Der må ikke være nogen form for klumper eller hårde skorper, og konsistensen må ikke være sej/klistret.

Morgen:

  • Øllebrød med piskefløde (blandes)
  • Surmælksprodukt med fløde og sukker eller frugtgrød/mos uden klumper (blandes), Energirig yoghurt ca. 1½ dl (1 dl græsk yoghurt 10%, ½ dl piskefløde 38%, 2 spsk frugtgrød og ½ tsk vaniljesukker)
  • Lind havregrød (evt. blendet eller som har været i blød) kogt på mælk med smør og sukker (blandes)

Frokost /aftensmad

  • Kød med cremet konsistens samt lind kartoffelmos og grøntsagspuré
  • Legeret og beriget suppe uden klumper og trevler eks. blomkål, champignon, asparges, tomat, broccoli, gulerodssuppe, kyllingesuppe, karrysuppe
  • Kærnemælks- eller frugtsuppe evt. serveret med cremefraiche (blandes)
  • Surmælksprodukt med fløde og sukker, koldskål
  • Frugtgrød (blendet) med piskefløde (blandes)
  • Alle grødtyper koges på mælk og blendes:
    • Mannagrød, risengrød, rismelsgrød med kanelsukker og smør (blandes),
    • Boghvedegrød med sirup (blandes),
    • Havregrød eller byggrød med æblepuré (blandes)

Mellemmåltider/dessert:

  • Energi/proteinrig drik (1½ dl kærnemælk, 1½ dl ymer, ½ dl piskefløde, 1 æggeblomme (pasteuriseret), 2-3 tsk sukker og vaniljesukker og citronsaft efter smag)
  • Ernæringsdrik
  • Fromage eller mousse uden trevler eller klumper
  • Beriget is
  • Frugtpuré med piskefløde (blandes)
  • Smoothies med fløde – uden trevler eller klumper
  • Kakao med flødeskum (blandes)

Kontakt diætisterne:

Klinisk diætist

Mona Mikkelsen

Tlf.: 20 46 66 80

Klinisk diætist

Jette Thomsen Fabricius

Tlf.: 51 36 95 65