Project Description

Mad
Måltider
ERNÆRING
ØKONOMI
HYGIEJNE
Værktøjer

Tilsmag: Morgenmad

Havregrød

  • Server kanelsukker og smør i en lille skål ved siden af grøden.

Kanelsukker giver sødme og aroma til havregrøden.

Smørklatten smører munden så grøden lettere kommer ned i maven. Samtidig giver smørret mere umamismag, dvs velsmag og fylde til grøden.

Husk lidt salt i grøden, når den koges – det får den til at smage af mere. For variationens skyld smager det også godt med sukker blandet med kardemomme.

Se opskrift på havregrød.

Øllebrød

  • Server fløde og/eller mælk ved siden af grøden.

Mælken og fløde balancerer øllebrødens syrlige- og bitre smage, og smører munden, så øllebrøden nemmere kommer ned i maven.

Til småtspisende er fløde og sødmælk godt. Til normaltspisende kan øllebrøden serveres med skummet eller minimælk.

Se opskrift på øllebrød.

Toppings til grød

Du kan også servere forskellige toppings til grød. Det kan for eksempel være fine tern af æbler, pærer eller anden frugt. Frugt tilfører syrlighed, som giver friskhed til grød.

Æbler og pærer kan have en tyk skræl, som med fordel kan skrælles af.

Hvis du vil undgå, at frugtternene mørkner og bliver kedelige, kan du vende dem i en smule citronsaft.

Tykmælk, yoghurt uden frugt og andre syrnede mælkeprodukter

  • Farin, rørsukker og akaciehonning er alle søde og giver en god balance til mælkeprodukter, der er syrnede. Server det søde i en skål ved siden af mælkeproduktet evt samme med tørrede frugter som abrikoser, svesker, rosiner, tranebær, dadler o. lign.
  • En rest rugbrød, som er blevet tørt, kan du hurtigt og nemt lave til drys til syrnede mælkeprodukter. Smuldre rugbrødet, rist det på en pande med sukker og lad det afkøle, inden du serverer det i en skål ved siden af.
  • Müsli eller havregryn kan du servere til syrnede mælkeprodukter. Der er godt med knas i müsli, så vær opmærksom på, at müslien kan være svære at tygge for nogle beboere.

Jo højere fedtprocent mælkeproduktet har, jo mere cremet er det, og derfor oplever de fleste, at det smager bedre end de magre.

Toppings til syrnede mælkeprodukter

Til syrnede mælkeprodukter kan du, ligesom til grød, servere forskellige slags toppings. Det kan for eksempel være fine tern af æbler, pærer eller anden frugt. Frugt tilfører sødme, som balancerer syrnede mælkeprodukter.

Æbler og pærer kan have en tyk skræl, som med fordel kan skrælles af.

Hvis du vil undgå, at frugtternene mørkner og bliver kedelige, kan du vende dem i en smule citronsaft.

Brød og boller

Til brød og boller kan du servere smør, ost og marmelade til.

Serverer du marmelade sammen med en stærk eller cremet ost, vil sødmen fra marmeladen balancere ostens styrke og cremethed, og dette kan være med til at give en bedre smagsoplevelse.

Opskrifter på brød og boller

Boller med sprød skorpe

Boller med blød skorpe

Brød med sprød skorpe

Brød med blød skorpe

Brunch

Brunch består af mange komponeneter. Ofte er bacon, pølser, røræg og en rest kartofler, som er ristet på panden, en del af brunchen.

  • Server ketchup, en god grov sennep og salt ved siden af, så beboerne selv kan dosere mængderne.

Ketchup har god syrlighed, og kan balancere både pølserne og den fede og kraftigt smagende bacon. Salt får røræggen til at smage af mere.

  • Server eventuelt et glas appelsin- eller æblejuice til maden.

Appelsin- eller æblejuice sætter gang i mundvandet, fordi det indeholder godt med syrlighed. Og mundvandet er godt at få sat i gang – det gør, at maden lettere kommer ned i maven.

Æg

  • Salt til blødkogte æg balancerer æggeblommens fedme, og får ægget til at smage af mere.

Hav derfor gerne en lille skål med salt ved siden af, når du serverer blødkogte æg om morgenen.

< Tilbage til forrige side

Grundkøkken

Læs her, hvad det er godt altid at have på lager i dit køkken.

Morgenmad?

Savner du inspiration til morgenmaden? Så se siden med morgenmadsopskrifter.