Project Description

Mad
Måltider
ERNÆRING
ØKONOMI
HYGIEJNE
Værktøjer

Om smørrebrød

Danskere elsker smørrebrød

Er der noget mere dansk end håndmadder og smørrebrød?

Smørrebrød blev nr. 2, da vi danskere skulle vælge vores nationalret i 2014, hvor vinderen som bekendt blev stegt flæsk med persillesovs.

Noget så simpelt som en leverpostejsmad med syltede rødbeder er den ultimative mad, der rummer alle elementer, med grundsmage og forskellige konsistenser. Leverpostej og rødbede er hinandens modsætninger, både hvad angår farve og smag, hvilket gør, at maden er elsket af store som små.

Klassiske håndmadder

Der findes forskellige niveauer inden for smørrebrød, hvor smørrebrødet er det højt belagte, og håndmadderne er de flade hverdagsmadder.

En håndmad består som udgangspunkt af:

  • Brød
  • Smør
  • Pålæg
  • Topping af en slags

Der er elementer, der hører sammen i klassiske madder. Fx består dyrelægens natmad af leverpostej, saltkød, sky og løgringe.

Der er også elementer, der som udgangspunkt ikke hører sammen. Du serverer fx ikke marinerede sild på franskbrød, og asier på hoensesalat. Men smag er individuel, så husk at spørge dine beboere, hvad de ønsker på deres madder. Se her, hvad der hører sammen.

Småtspisende?

Har du småtspisende beboere, så sørg for at komme godt med smør og pålæg på madderne. Man bliver nogle gange overrasket over, hvor meget der kan være. Og til de beboere med almindelig appetit, lav da madder med pålægsmængde, som du selv ville spise det til en helt almindelig frokost.

 

Lav selv toppings og pålægssalater

Når der er rester til overs fra Byens Køkken, kan disse forvandles til pålægssalater og forskellige toppings og spreads.

Kig under opskrifter og lad dig inspirere.

Brug de råvarer, der er i sæson. Her er de billigst og smager bedst.

Brug friske tomater og agurker som topping om sommeren og krammet kål om vinteren.

Hele året kan du med fordel skære tynde løgringe samt have ristede løg på lager, stege bacon og servere syltede rødbeder, asier og græskar, også selvom de hører sig mest til om vinteren. Man kan nemlig sagtens spise syltede grøntsager om sommeren.

Frisk brødet op

Er jeres rugbrød og franskbrød ved at være lidt tørt, kan du riste det gyldent i en klat smør på panden. Vær dog opmærksom på, at det for nogle beboere vil være vanskeligt at tygge.

< Tilbage til forrige side

Håndmadsguide

Se hvad der hører sammen til de klassiske smørrebrød.

Pålægssalater

Find opskrifter på en masse lækre pålægssalater.