Project Description

Mad
Måltider
ERNÆRING
ØKONOMI
HYGIEJNE
Værktøjer

Smagskompasset

Hvad er Smagskompasset?

Smagskompasset er et redskab til, når du ønsker inspiration til, hvordan maden kan smages til. Det består af to dele:

  • Grundsmagscirklen, som du ser herunder
  • Grundsmagenes indbyrdes påvirkning, som du kan se på næste faneblad.

Sådan bruger du grundsmagscirklen

Hvert “lagkagestykke” i cirklen har sin egen farve, som symboliserer en grundsmag.

Ønsker du fx mere syrlig smag i din frokostsalat, kan du i det gule felt få øje på citron eller eddike.

Print smagskompasset ud herfra.

Hvordan påvirker smagene hinanden?

Sådan bruger du grundsmagens indbyrdes påvirkning

Mærk på smagen. Er din mad for sød, for sur eller for bitter? Brug oversigten her og lær at balancere din mad smagsmæssigt.

Et eksemple er, hvordan kaffe (bitter) balanceres med sukker (sødt), og dermed får du en smagsmæssigt balanceret drik.

Sådan laver du velsmagende mad

Jo ældre vi mennesker bliver, jo mindre kan vi smage. Derfor er det en god idé at smage maden til, så maden får en lidt kraftigere smag end din egen personlige smag.

Herunder er 6 gode råd til velsmagende mad:

  • Sørg for, at alle grundsmage er tilstede i en ret

Tilbereder du en frokostsalat, så smag efter om du har fået tilstrækkelig med salt og citron (syre) med.

En kyllingesalat har umami fra kylling og champignon og sødme fra grøntsagerne.

Grøn peber i tern giver salaten bitterhed.

  • Skab konsistensvariation (vær dog opmærksom på tygge/synkebesvær)

Skær små tern af grønsager, fx peberfrugter og æbler og vend i frokostsalaten for at give knas.

Vær dog opmærksom på, at ældre kan have svært ved at tygge. Derfor kan det være en god idé at skære den seje skorpe af brødet og vær ligeledes opmærksom på, hvis den ældre også har synkebesvær.

  • Umami skal være tilstede

I alle kød- eller fiskeretter findes umami. Til nogle retter kan du med fordel servere ekstra umami til, i form af soja, HP sauce eller ketchup.

  • Giv retten et navn, som passer til det, retten indeholder

Det er en fornøjelse at vide, hvad man skal til at spise. Det er med til at skabe forventning og appetit til måltidet.

Bruger du rester eller har du smagt retten til på din måde, så fortæl historien til beboerne.

  • Giv retten nogle drej med peberkværnen

Peber på leverpostejsmaden forstærker smagen.

Lidt ingefær i æblegrøden ligeså. Find en balance, for det kan også blive for meget.

  • Lad retten dufte

Duft skaber appetit og får os alle til at glæde os til at spise. Læs mere om, hvordan du skaber appetit her.

Kulinariske succesfaktorer

Her er en model til, hvordan du laver velsmagende mad. Modellen er udarbejdet af Centralkøkkenet Glostrup Hospital i samarbejde med Smagsdanner Claus Angelo frit efter Peter Klosse’s: The Flavour Style Cube (de kulinariske succesfaktorer).

Modellen og andre smagshjælpemidler finder du på metodikogsmag.dk

< Tilbage til forrige side

Videoer om grundsmagene

Smag for Livet har lavet 6 små film og grundsmagene og det stærke, som er værd at se, for at få en god fornemmelse for smagene. Du kan se videoerne her.

Bag kompasset

Smagskompasset er udviklet af Claus Angelo i forbindelse med projektet “På forkant med sund mad”, sammen med Kbh. Madhus og Hotel- og Restaurantsskolen, med inspiration fra Carsten Lunding.