Project Description

Mad
Måltider
ERNÆRING
ØKONOMI
HYGIEJNE
Værktøjer

Servering

Gode råd til servering for ældre

  • Små portioner til småtspisende beboere: Når appetitten er lille, kan mad i store mængder virke for overvældende for de småtspisende beboere og hæmme deres appetit yderligere. Det er lettere at overskue mad i små mængder. Vær derfor opmærksom på at servere små portioner. Er nogle mere sultne, kan de jo altid få en ekstra portion.
  • Tilpas mængden af mad på fade: Bugnende fade med mad kan også virke overvældende. Det er en god idé, også i forhold til madspild, ikke at øse al maden op på fadene på én gang, men at fylde fadene lidt ad gangen. Mad, der ikke har været ude på bordene kan gemmes og bruges dagen efter.
  • Serveringsfade eller tallerkenanretning: Nogle steder kan det være en god idé at anrette maden på serveringsfade af porcelæn. Andre steder er det en bedre løsning for beboerne, at du tallerkenanretter maden. De beholdere, som maden kommer i fra Byens Køkken, er ikke egnede til servering, det gælder også enkeltportioner med diæter. Er du i tvivl, er du altid velkommen til at kontakte din mad- og måltidsmentor.
  • Anret maden pænt med flere farver: En indbydende, pænt anrettet tallerken med flere farver stimulerer synssansen og øger de ældres appetit. Brug gerne grøntsager, salat og tilbehør med farver som pynt. Vær dog opmærksom på, at demensramte ældre omvendt let kan blive forvirrede af for mange farver. Kig derfor altid på den enkelte ældre, og hvis du er i tvivl, så kontakt gerne din mad- og måltidsmentor.
  • Servér hovedret og dessert hver for sig: Ingen serverer hovedret og dessert samtidig derhjemme. På samme måde skal der også være en lille pause mellem de forskellige retter på plejecentret.
  • Vent med at rydde af, til alle har forladt bordet: Afrydning, mens beboerne stadig sidder ved bordet, signalerer, at deres tilstedeværelse er uønsket, og at måltidet kun er et spørgsmål om hurtig “affodring”. Måltiderne er for mange beboere på plejecentre dagens højdepunkter, så der er ingen grund til at få dem hurtigt overstået.

Erfaringer fra kolleger

Indbydende vandkaraffel: På Havebæk serverer de vand i kander pyntet med forskellige citrusfrugter og bær på spyd i stedet for saftevand.

Det pynter og smager dejligt friskt. Vær dog opmærksom på, at friske bær skal skoldes inden brug.

Fadservering øger madindtaget: Den ene afdeling på Øst 1 er begyndt at servere maden i skåle på bordene i stedet for at øse op på tallerknerne fra rulleborde.

Medarbejderne oplever, at beboerne spiser mere. “De hapser lige en kartoffel mere”.

< Tilbage til forrige side

Væk appetitten

Læs mere om, hvordan du vækker de ældres appetit her.

Det sociale måltid

Hvordan skaber du god stemning ved bordet og gør måltidet til en hyggelig social begivnehed for de ældre? Læs mere her.