Korrekt opvarmning af madNår I serverer mad til beboerne, har I ansvar for, at maden ikke gør nogen syge. Fødevarer skal som hovedregel varmebehandles sådan, at fødevaren varmes helt igennem til en temperatur på mindst 75 °C. Dette gælder også, når man genopvarmer retter, som har været tilberedt og nedkølet. Retter med rå æg skal opvarmes til mindst 75 °C. Retter med pasteuriserede æg kan dog opvarmes til en lavere temperatur, fordi pasteuriserede æg allerede er varmebehandlede med henblik på drab af fx salmonellabakterier. Undtagelse fra kravet om 75°CDer er en række undtagelser fra kravet om varmebehandling eller genopvarmning til mindst 75 °C:
Hold maden varmNår maden skal holdes varm, skal fødevaren have en konstant temperatur på mindst 65 °C. Der er ikke nogen tidsmæssig begrænsning for varmholdelse. En fødevare, som har været opvarmet til 75 °C, behøver ikke at blive nedkølet, hvis den til gengæld bliver holdt varm ved mindst 65 °C. |
Nedkøling af madLæs også om korrekt nedkøling af maden. KøkkenhygiejneLæs mere om køkkenhygiejne. |