Project Description

Mad
Måltider
ERNÆRING
ØKONOMI
HYGIEJNE
Værktøjer

Normaltspisende

Mad til beboere med god appetit

Raske og syge voksne mennesker, der ikke er i ernæringsmæssig risiko, skal spise efter principperne i normalkosten.

Helt overordnet handler det om at følge de officielle kostråd, som er:

  • Spis varieret, ikke for meget og vær fysisk aktiv
  • Spis frugt og mange grøntsager
  • Spis mere fisk
  • Vælg fuldkorn
  • Vælg magert kød og kødpålæg
  • Spis mindre mættet fedt
  • Vælg magre mejeriprodukter
  • Drik vand
  • Spis mindre sukker
  • Spis mad med mindre salt

Følger raske voksne mennesker kostrådene, får de tilstrækkeligt med vitaminer og mineraler gennem kosten. Spiser de desuden efter deres aktuelle energibehov, vil de holde vægten og altså hverken tabe sig eller tage på.

Hvor skal energien komme fra?

I normalkosten fordeler energien sig således fra de tre makronæringsstoffer:

  • 10-20 E% fra protein
  • 25 – 40 E% fra fedt
  • 45 – 60 E% fra kulhydrat

Følger raske, voksne mennesker kostrådene og spiser efter Y tallerkenmodellen, er de godt på vej til at opfylde energiprocentfordelingen.

Y-tallerkenmodellen er således:

  • 2/5 af tallerkenen er fyldt med tilbehør som kartofler, fuldkornspasta, ris og/eller groft brød
  • 2/5 af tallerkenen er fyldt med grøntsager, gerne grove
  • 1/5 af tallerkenen er fyldt med kød, fisk, fjerkræ, pålæg og/eller æg

Er beboeren over 65 år?

Ældre over 65 år har brug for mere protein, end raske voksne under 65 år. Er beboeren over 65 år, skal Y-tallerkenmodellen derfor udskriftes med Ældre-tallerkenmodellen. Forskellen mellem de to modeller består i, at rummet mellem Y’ets arme (hvor kød, fisk, fjerkræ, pålæg æg og ost er) er større i ældre-tallerkenmodellen, og rummet til tilbehør som fx brød, pasta og kartofler er mindre.

Størrelse på tallerkenen

Er en ung handicappet beboer overvægtig kan det være en idé at skifte en stor tallerken ud med en lille. Samme størrelse portion ser større ud og tilfredsstiller den, der spiser mere, når den ligger på en mindre tallerken. Se foto.

Skal en beboer tabe sig?

Hvis en beboer skal slanke sig, kan du fx udskifte brød, kartofler, ris eller pasta med flere grønsager.

For at få flere grøntsager i maden kan du også blande revne rodfrugter i frikadellefarsen eller blande grønsager i ris og pasta. Eller hvad med at koge rodfrugter med i kartoffelmosen?

Vælg kød, der indeholder maks. 10 gram fedt pr. 100 gram eller mindre og spar på fedtstoffet i sovsen og i dressingen.

 

 

Måltidsfordeling

I normalkosten skal dagens måltider gerne fordeles på 3 store hovedmåltider og 3 mindre mellemmåltider.

Det er dog ikke alle, der spiser mellemmåltider. Som normaltspisende er det også mindre vigtigt, om du spiser 3 eller 6 gange om dagen – så længe du får den energi og de næringsstoffer, som du skal have.

Fordelingen af dagens energiindtag kan som rettesnor se sådan her ud for normalkosten:

  • Morgen: 20-25 %
  • Formiddag: 5-10 %
  • Frokost: 25-35 %
  • Eftermiddag: 5-10 %
  • Aften: 25- 35%
  • Sen aften: 5-10%

Se dagsmenuforslag for normalkosten.

< Tilbage til forrige side

Småtspisende

Raske ældre med almindelig appetit skal spise normalkost. Men ældre med lille appetit er ofte småtspisende.

Hvad skal de spise?

Vil du vide mere?

Du kan læse mere om kostformer i Kosthåndbogen og i Sundhedstyrelsens Anbefalinger for den danske institutionskost