Project Description

Mad
Måltider
ERNÆRING
ØKONOMI
HYGIEJNE
Værktøjer

Nedkøling og opvarmning

Hvis du vil gemme rester, skal du sørge for, at det hurtigt bliver nedkølet. Tager det for lang tid, får bakterier tid til at dannes og formeres.

Sådan skal du nedkøle mad

For en korrekt nedkøling gælder det, at temperaturen højst må være tre timer om at falde fra 65 grader til 10 grader. Det vil altså sige:

Max 3 timer fra 65 til 10 grader

Gode råd:

  • Kom altid rester af mad i køleskabet så hurtigt som muligt.
  • Kom mad i en lav beholder, i et køleskab der ikke er overfyldt, men med plads til cirkulation af luft.
  • Temperaturen i køleskabet skal højst være +5 grader. Det er derfor en god idé med et termometer, så I hele tiden kan holde øje med temperaturen.

 

Sådan genopvarmer du mad

Sygdomsfremkaldende bakterier bliver dræbt ved en temperatur på 75 grader. Derfor:

  • Sørg for, at mad der er genopvarmet, når en temperatur på 75 grader.
  • Rør rundt med jævne mellemrum, hvis du varmer maden op i en gryde. På den måde sirker du dig, at varmen fordeles i hele retten.

Salmonella: Er ret modstandsdygtig over for nedfrysning. Bakterierne kan vokse inden for 5 grader til 46 grader, men dræbes ved 70 grader. Derfor er korrekt genopvarmning vigtig.

 

< Tilbage til forrige side

Mere om nedkøling

Læs Fødevarestyrelsens retningslinjer for korrekt nedkøling her.

Madlavning og hygiejne

Fødevarestyrelsen har en vejledning, der hanlder om god hygijne ved madlavning.

Du kan læse den her.