Vælg hvilken kommune, du vil besøge

Tygge-/synkebesvær

Nogle ældre kan have problemer med at tygge, synke og spise almindelig mad. Det kan for eksempel skyldes forskellige neurologiske sygdomme, kræft, infektioner, KOL, demens eller almen svækkelse pga. alderdom og sygdom.

Disse ældre har derfor behov for mad med tilpasset konsistens.

Se video om dysfagi:

Tilpasset den enkelte

Det er vigtigt, at konsistensen af mad og drikke er tilpasset den enkelte ældres funktionsniveau og behov. Den rette konsistens, smag og udseende er helt afgørende for, om den ældre får spist og drukket nok.

3 niveauer af konsistens

Kost og væske med tilpasset konsistens er baseret på de samme principper som Kost til småtspisende.

Der er 3 niveauer af konsistens:

  • Blød
  • Gratin
  • Cremet

Se forklaringer af de 3 konsistenser på fanebladene her på siden.

Blød

Blød konsistens er første niveau, som er til den ældre, der har en let nedsat tyggefunktion. Her kan du stadig godt servere almindelig mad, så længe det ikke har en sprød, hård eller sej konsistens. Eksempler på almindelig mad, du godt kan servere:

  • Brød uden kerner og skorpe
  • Kartoffelmos og kogte kartofler uden skræl
  • Pasta blandet i en sovs
  • Kogte grøntsager, der kan moses med en gaffel
  • Frisk fugt, der kan moses med en gaffel
  • Bløde farsretter uden stegeskorpe
  • Kogt fisk
  • Pølser uden skind
  • Blødt pålæg og smørepålæg som for eksempel torskerogn, findelt makrel, leverpostej, paté og kødpølse.

Alle ingredienser skal være naturligt bløde eller tilberedes, så de får en blød konsistens, dvs. koges, dampes eller bages. Maden skal være let at bide over og let at dele eller mose med en gaffel.

Gratin

Gratin er næste og mellemste niveau af mad med tilpasset konsistens. Ældre der har behov for mad med gratinkonsistens bruger primært tungen til at bearbejde maden og blande den med spyt. Derfor skal maden være blød, ensartet, og sammenhængende. Dvs. at fødebollen kan dannes uden anstrengelse.

Alle ingredienser og råvarer skal være pureret inden tilberedning. Der er således ingen hele kostkomponenter, og alt skal kunne spises med gaffel.

Mad med gratinkonsistens er fast i konsistensen, som for eksempel en æggestand og holder formen på tallerkenen.

Ældre, der spiser mad med gratinkonsistens, vil ofte have behov for ernæringsdrikke eller sondeernæring som supplement, da det kan være svært at få næring nok via maden alene.

Cremet

Cremet konsistens er sidste niveau af mad med tilpasset konsistens. Mad med cremet konsistens kræver ingen tyggefunktion og bliver ofte brugt som den første mad, som ældre, der har haft en hjerneblødning eller hjerneskade, er i stand til at indtage.

Alle ingredienser i cremet mad skal være naturligt cremede eller pureret til en tyk og ensartet konsistens. Maden skal være fugtig og sammenhængende nok til at holde sin form på en ske, så den ikke flyder sammen på en tallerken og i sig selv danner en fødebolle.

Mad med cremet konsistens skal kunne spises med en ske.

Ældre, der spiser mad med cremet konsistens, vil ofte have behov for ernæringsdrikke eller sondeernæring som supplement, da det kan være svært at få næring nok via maden alene.

Vil du vide mere?

Du kan læse mere om kostformer i Kosthåndbogen og i Sundhedstyrelsens Anbefalinger for den danske institutionskost

Vejledningsmateriale

 

Opskrifter

Opskrifter på mad med gratin- eller cremet konsistens kan du finde her: synkevenligt.kk.dk

Se også efter mærkatet blød på opskrifterne her i Måltidshåndbogen.