Project Description

Mad
Måltider
ERNÆRING
ØKONOMI
HYGIEJNE
Værktøjer

Køkkenhygiejne

Det kan ikke siges nok: God køkkenhygiejne starter med rene hænder, ren karklud og rene viskestykker. Start derfor altid med at vaske dine hænder, når du går i køkkenet.

Sådan vasker du dine hænder:

  • Fugt hænder og håndled, inden du kommer sæbe på
  • Fordel sæben grundigt
  • Vask dine hænder i minimum 15 sekunder
  • Skyl sæben af
  • Dup dine hænder helt tørre
  • Luk for hanen med et papirhåndklæde

Du skal vaske hænder:

  • Inden du spiser
  • Inden du begynder at lave mad
  • Før og efter du har ordnet kød og grøntsager
  • Efter toiletbesøg
  • Efter indkøb
  • Efter du har pudset næse
  • Efter håndtering af beskidt vasketøj
  • Efter du har brugt handsker

Har du ikke adgang til vand og sæbe, kan du anvende håndsprit, men dine hænder må ikke være synligt snavset.

Et rent køkken er et sundt køkken

Efter hvert måltid skal du gøre køkkenet rent, rydde af, stille i opvaskemaskinen og tørre flader af.

Køkkenet:

  • Sørg for ikke at have for meget stående på køkkenbordet – så bordet er lettere at tørre af.
  • Rengør jævntligt tastaturer, dørhåndtag og telefoner, som du deler med kolleger. Det er nemlig typiske steder, hvor smitte overføres.

Karklud:

  • Hæng karkluden til tørre, når den ikke er i brug.
  • Smid karkluden direkte til vask, hvis du har brugt den til at tørre op på gulvet.
  • Skift karkluden hver dag.

Viskestykke:

  • Brug altid et viskestykke til at tørre gryder, spækbrætter, knive med mere af.
  • Skift viskestykke hver dag.

Spækbræt:

  • Brug forskellige spækbrætter til forskellige råvarer fx ét til råt kød, ét til grøntsager og ét til brød.

< Tilbage til forrige side

Odenses hygiejnehåndbog

Her kan du læse Odense Kommunes hygiejnehåndbog.

Vil du vide mere?

Du kan få mere viden om hygiejne på bedrehygiejne.dk og hos Sundhedsstyrelsen