Project Description

Mad
Måltider
ERNÆRING
ØKONOMI
HYGIEJNE
Værktøjer

Hvad skal I altid have i køkkenet?

Grundkøkkenet – det I altid skal have

Der er selvfølgelig stor forskel på, hvilke råvarer I bruger på jeres afdelinger rundt om i byen, og hvad jeres beboere nyder at sætte tænderne i.

Under de forskellige faneblade på denne side, kan du læse, hvad der er godt at have på lager:

  • På køkkenbordet eller vindueskarmen
  • I køkkenskabet
  • I køleskabet
  • I fryseren

Du skal have særlige ting på lager for at lave blød mad

Grundkøkkenet tager ikke højde for tygge-synkebesvær (dysfagi).

Kontakt Dysfagiteamet og/eller diætisterne der er tilknyttet din geografi, for inspiration og vejledning ift beboere med dysfagi.

 

Hav altid disse varer på køkkenbordet eller i vindueskarmen

  • Økologiske citroner
  • Krydderurter (til at pynte og smage til med)
  • Tomater
  • Løg
  • Æbler
  • Frisk frugt (varier efter sæson)
  • Frisk ingefær (brug gerne en økologisk variant)

Hav altid disse varer i køkkenskabet

  • Rugbrød (find den variation, der passer til dine beboere ud fra skorpe og mængde af kerner)
  • Franskbrød (find den variation, der passer til dine beboere ud fra skorpe og mængde af kerner)
  • Tarteletter
  • Makroner (til æblekage og triflier)
  • Kiks og/eller knækbrød (til mellemmåltider, serveres gerne med smør og ost)
  • Hvedemel (til bagning og jævning af sovse fx til tarteletter)
  • Evt groft mel (til bagning af brød)
  • Bagepulver
  • Kakaopulver
  • Vaniljestænger og/eller pulver
  • Kartoffelmel (til jævning af frugtgrød)
  • Havregryn
  • Småkager (køb fx rå dej ved Byens Køkken, hav det på frost, og bag når I har tid og lyst)
  • Grødris
  • Ristede løg
  • Tun på dåse (til en hurtig pålægssalat)
  • Olie
  • Eddike
  • Sukker
  • Flormelis (til glasur)
  • Mørk farin
  • Flydende honning (til dressinger, bagning og sødemiddel til teen)
  • Marmelade
  • Syltede rødbeder, asier, græskar, agurker, cornichoner (varier, eller vælg den/de syltede varianter, dine beboere kan lide. Husk at spørge dem)
  • Salt og peber
  • Evt forskellige krydderier (se afsnit om grundlager for smagskompasset)
  • Te og kaffe (server evt koffeinfri kaffe om aftenen)

Hav altid disse varer i køleskabet

  • Æg (til kogte æg, røræg, æggekager, æggemuffins, tærter og bagning)
  • Mælk
  • Piskefløde
  • Skyr (til at hæve proteinindholdet i fx dressinger eller til at spise som det er, alternativt kan hytteost bruges)
  • Smør
  • Mayonnaise
  • Remolade
  • Creme Fraiche
  • Ost (nogle er til stærke, andre til milde – Find de varianter, der passer til jeres beboere)
  • Sennep (nogle elsker sennep på deres madder, og ellers er sennep godt i dressinger)
  • En god ketchup (til den stegte medister eller brunchen)
  • Gær (til hvis I ønsker at bage)
  • En pakke Bacon (til æggekagen eller leverpostegen)
  • Pasteuriserede æggeblommer (frys dem ned, hvis I ikke får dem brugt inden udløb – til at øge proteinindholdet i eksempelvis energidrikke)
  • Pålæg
  • Kartofler
  • Et par gulerødder

Hav altid disse varer i fryseren

Husk at skrive: indhold, dato og årstal, når du lægger noget i fryseren

  • Gærdeje fra Byens Køkken: boller, franskbrød og færdiglavede kager (så har I noget nemt og hurtigt, der spreder duft og vækker appetitten)
  • Bær (til grød, energidrikke og kager)
  • Supper

Er du i tvivl om, hvor længe forskellige madvarer kan holde sig i fryseren, er der hjælp at hente her.

< Tilbage til forrige side

Opbevaring af frugt og grønt

Er du i tvivl om, hvordan frugter og grøntsager bedst opbevares, så er der hjælp at hente her.

Grundlager for smagskompasset

Se hvilke smagskomponenter det altid er godt at have i køkkenet.