Project Description

Mad
Måltider
ERNÆRING
ØKONOMI
HYGIEJNE
Værktøjer

Demens

Demensvenlige måltider

Forestil dig, at verden omkring dig er sløret og ugenkendelig. Du kan ikke orientere dig, som du plejer. Du blander ting og mennesker sammen og har svært ved at udføre helt almindelige gøremål som at tænde lyset, lyne en lynlås og spise.

Sådan er det, når en demenssygdom svækker de kognitive funktioner.

Mennesker med demens har ekstra meget brug for støtte gennem dagen – også i måltidsituationerne.

Demens tager handlekraften

Heldigvis er der mange ting, du kan gøre for at støtte den gode måltidsoplevelse.

Der er stor forskel på, hvor fremskreden sygdommen er hos den enkelte beboer. Tag udgangspunkt i netop dine beboeres funktionsniveau og brug de idéer, der er behov og mulighed for.

Få tips og idéer til at arbejde med beboere med demens i vores håndbog:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Printvenlig udgave af bogen

Demensvenlig indretning

 • Kraftigt lys: Mennesker med demens har brug for mere lys end andre. Det er derfor en hjælp, hvis der er god og kraftig belysning.
 • Billeder af mad: Billeder af mad kan være med til at stimulere appetitten og skabe genkendelighed omkring måltidet. Brug evt. demensværktøjet Mad & Minder
 • Duft af mad: Sanserne er velbevarede hos mennesker med demens. Dejlige dufte af mad kan minde om, at der er et måltid på vej. Det kan vække appetitten.

God borddækning kan være en hjælp

 • Et stort eller flere små borde: Nogle gange kan det være rart og festligt at sidde mange ved et stort fælles bord, men det kan også være svært for demente at overskue et stort fællesskab. Eller nogle kommer måske let i konflikt med hinanden. Derfor er det godt at have mulighed for at fordele beboerne ved flere små borde.
 • Orden på bordet: En bakke med salt, peber, servietter og blomster samler tingene, så bordet er overskueligt for beboerne. Blomsterne kan skifte med årstiden og erstattes med krydderurter, som spreder duft.
 • Farver på bordet: Hvid tallerken på hvidt bord dur ikke. Kontrastfarver på dug og tallerken gør det lettere at finde tallerkenen. Det kan være en grøn tallerken eller en blå dækkeserviet. Gamle tallerkener og glas kan vække genkendelighed og bidrage til at skabe tryghed. Bordkort får beboeren til at føle sig velkommen.
 • Maden på tallerkenen: Hvis I anretter maden på beboernes tallerkener, så skil kød, kartofler og grøntsager, så beboerne kan se, hvad de spiser. Gerne lidt sovs på kartoflerne. Tallerkenerne må gerne have farve, især hvis maden er uden farve. Hvid fisk med kartofler og lys sovs forsvinder på en hvid tallerken. Hvis beboerne selv skal tage maden, kan I anrette et lille fad til hver, for eksempel rugbrød og pålæg, så de kan tage maden fra deres eget fad.

Sådan skaber du et godt, socialt måltid

 • Fortæl hvad der sker: Præsentér maden for beboerne. Det skaber tryghed at vide, hvad der er på menuen.
 • God stemning: Stemningen til et måltid er meget afhængig af det sociale fællesskab i form af snak og samtale om bordet. Mennesker med demens har brug for støtte til dialog. For inspiration se Det sociale måltid.
 • Vejled under måltidet: Nogle mennesker med demens har brug for at spejle sig i, hvad andre gør under måltidet. Du kan bestille et pædagogisk måltid i Byens Køkken, så du spiser det samme som beboerne.
 • Små portioner: Mennesker med demens spiser nogle gange hurtigere end andre. Derfor kan det være en god idé at servere små portioner, så de ikke bliver færdige lang tid før alle andre. Er de mere sultne, kan de altid få flere gange.
 • Skab ro ved måltidet: Mennesker med demens bliver nemt forstyrrede, hvis der foregår meget omkring dem. Du kan være med til at skabe en rolig måltidssituation ved at bevæge dig langsomt og prøve at sørge for, at alt er klart, inden I sætter jer til bords, så du ikke behøver at rejse dig og forlade bordet under måltidet.

< Tilbage til forrige side

Mad og måltider med demens som medspiller

I Mad & Måltider har vi udarbejdet en håndbog med tips og idéer til dig, der arbejder tæt på beboere med demens på et plejecenter. Bliv klogere på demensvenlige måltider og find inspiration til hverdagen i håndbogen:

Printvenlig udgave af bogen

Vil du vide mere om demens?

Så kan du læse meget mere på Nationalt Videnscenter for Demens’ hjemmeside, Alzheimersforeningens hjemmeside eller på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.