Project Description

Mad
Måltider
ERNÆRING
ØKONOMI
HYGIEJNE
Værktøjer

Brug rester

Brug rester og undgå madspild

Hvis du kan medvirke til at bruge madresterne på din afdeling, kan I spare penge. I vil få bedre økonomi i madkassen, fx ved at I ikke behøver købe skåret pålæg fra supermarkedet så ofte.

Varmt kan blive til koldt

Det varme måltid leveres af Byens Køkken. Rester fra det varme måltid kan ofte anvendes til frokosten dagen efter i fx en pålægssalat eller til et mellemmåltid.

Resterne kan bruges som de er eller laves om til nye retter. Det giver en god variation på frokostbordet, hvis der ind imellem er en lille rest – måske som en lun ret. Mange laver fx biksemad, hvis der er steg og kartofler tilovers. Og der er mange andre muligheder.

Selv en lille rest kan strække langt.

På plejecentrene er det som regel aftenvagterne, der har ansvar for det varme måltid. Det vil derfor være aftenvagternes opgave at få resterne pakket væk på en ordentlig måde og at få videregivet besked om resterne til dagvagterne, som så kan anvende dem til frokost.

Hvis I har en hel ret tilovers, kan den fryses og serveres som den er en anden dag.

Mange rester kan holde sig mere end en dag i køleskabet – eller de kan fryses.

Gode rutiner

At blive bedre til at bruge rester handler i høj grad om vaner og i nogle tilfælde at lave nye rutiner. Kort sagt handler det om tre ting;

Madplan giver overblik

Når du anvender rester, kan det være, at beboerne synes, de får det samme mad flere gange i træk. Ved at lave en plan kan du fordele resterne over flere dage og måske undgå, at beboerne ”genkender” maden. Du kan også prøve at anvende resten på en nye måde, så du laver en ny ret.

De fleste madvarer kan sagtens holde sig to-tre dage i køleskabet. Sørg dog for at få dem brugt næste dag eller dagen efter, så du ikke pludselig mister overblikket over, hvad der er i køleskabet.

Hvis jeres afdeling laver en madplan, vil det give jer et godt overblik.

Madplanen fungerer bedst, hvis den hænger på en opslagstavle, hvor alle kan se den. Inddrag også gerne beboerne, hvis de har lyst.

Del også gerne jeres ideer til mad med rester i inspirationshjørnet.

Plan over rester

Her er et eksempel på, hvordan I kan holde overblik over rester og hvad de kan bruges til:

 

< Tilbage til forrige side

God resteopskrift

Gratin med kød og grøntsager er et rigtig godt eksempel på en opskrift, hvor du kan bruge de fleste rester.

Gem resterne

Hvordan gemmer du bedst resterne? Læs mere her.