Project Description

Mad
Måltider
ERNÆRING
ØKONOMI
HYGIEJNE
Værktøjer

Brød

Boller, både lyse og grove fra Byens Køkken

Dagen før:

  1. Bollerne tages op fra frost og sættes på en bageplade.
  2. Dæk dem til med vita vrap eller folie, så de ikke bliver tørre.
  3. Sæt bagepladen med bollerne i køleskab.

På dagen:

  1. Tag bollerne ud af køleskabet og lad dem hæve til dobbelt størrelse (tiden afhænger af rumtemperaturen)
  2. Forvarm ovnen til 190 grader varmeluft (200 grader uden varmeluft)
  3. Sæt bollerne i ovnen og bag dem i ca. 10 – 15 min.

TIP:
Bollerne kan, inden de sættes i ovnen, pensles med æg og drysses med birkes, sesam, solsikkekerner eller andet.

Vedr. afbagning af boller, brød o. lign.

Note. VIGTIGT!

Det anbefales at bage boller ved 190°C i ca. 15 minutter

Af hensyn til dannelsen af akrylamid skal det ved afbagning undgås at boller for en mørk skorpe.

– bag kun til en gylden farve er opnået.
Afbagningstiden kan med fordel justeres, således at temperaturen sænkes og tiden forlænges for at opnå en ensartet lys farve ved afbagning.

Franskbrød – lys og groft

Dagen før:

  1. Tag franskbrødet op fra frost.
  2. Dæk folieformen med franskbrødet med vita wrap, folie eller en plastikpose, så det ikke bliver tørt.
  3. Stil franskbrødet i køleskabet natten over.

På dagen:

  1. Tag franskbrødet ud af køleskabet og lad det hæve til dobbelt størrelse (tiden afhænger af rumtemperaturen)
  2. Forvarm ovnen til 190 grader varmeluft (200 grader uden varmeluft)
  3. Sæt brødet i ovnen og bag det i ca. 25 – 30 min
  4. Når brødet er færdigt, tages det ud af ovnen og ud af formen.
  5. Franskbrødet skal køle af inden det skæres.

Vedr. afbagning af boller, brød o. lign.

Note. VIGTIGT!

Det anbefales at bage boller ved 190°C i ca. 15 minutter

Af hensyn til dannelsen af akrylamid skal det ved afbagning undgås at boller for en mørk skorpe.

– bag kun til en gylden farve er opnået.
Afbagningstiden kan med fordel justeres, således at temperaturen sænkes og tiden forlænges for at opnå en ensartet lys farve ved afbagning.

Bagning af rugbrød fra frost

Dagen før:

  1. Rugbrød tages ud ad fryser
  2. Folieform med rugbrød dækkes til med husholdningsfilm, frysepose eller viskestykke, så det ikke bliver tørt.
  3. Rugbrødet stilles i køleskabet til dagen efter.

På bagedagen:

  1. Rugbrød tages ud fra køleskab og stilles til hævning ved stuetemperatur. Dejen kan eventuelt hældes i anden form inden hævning.
  2. Rugbrødet hæver til ca. 1 cm. fra kanten på folieforme. Vær opmærksom på, det kan være anderledes, hvis anden form anvendes, da det afhænger af formens størrelse.
  3. Ovnen opvarmes til 220°C varmluft.
  4. Temperaturen på ovnen sænkes til 180 °C.
  5. Rugbrødet stilles i ovnen på nederste rille og bages i ca. 60 min.
  6. Efter bagning tages rugbrødet ud ad ovnen og ud ad formen og afkøles på en rist.
  7. Rugbrødet skal være koldt inden det skæres.

Se printvenlig version af vejledningen med billeder her.

Vedr. afbagning af boller, brød o. lign.

Note. VIGTIGT!

Det anbefales at bage boller ved 190°C i ca. 15 minutter

Af hensyn til dannelsen af akrylamid skal det ved afbagning undgås at boller for en mørk skorpe.

– bag kun til en gylden farve er opnået.
Afbagningstiden kan med fordel justeres, således at temperaturen sænkes og tiden forlænges for at opnå en ensartet lys farve ved afbagning.

Bagevejledning

Dagen før:

  1. Smørbirkes tages ud fra frost, sættes på en bageplade med bagepapir og stilles på køkkenbordet i 2 timer.
  2. Efter 2 timer sættes bagepladen i køleskabet.

På dagen:

  1. Bagepladen med smørbirkes tages ud af køleskabet og sættes i ovnen ved 30 grader i 15 min.
  2. Efter 15 min. i ovnen sættes bagepladen med smørbirkes til hævning på køkkenbordet i ca. 1 time
  3. Ovnen forvarmes til 210 grader varmluft.
  4. Ovnen skrues ned på 175 grader, smørbirkes sættes i ovnen og bages i 12-16 min.
  5. Når bradepanden med smørbirkes er færdige afkøles de på bagerist uden bagepapir inden de lægges i brødkurv eller på fad. VIGTIGT at de er helt afkølede ellers falder de sammen og bliver klæge.

Vedr. afbagning af boller, brød o. lign.

Note. VIGTIGT!

Det anbefales at bage boller ved 190°C i ca. 15 minutter

Af hensyn til dannelsen af akrylamid skal det ved afbagning undgås at boller for en mørk skorpe.

– bag kun til en gylden farve er opnået.
Afbagningstiden kan med fordel justeres, således at temperaturen sænkes og tiden forlænges for at opnå en ensartet lys farve ved afbagning.

 

< Tilbage til forrige side

Manifest

Kender du til Byens Køkkens manifest?

Hvis ikke, så læs det her

Væk sanserne

Intet vækker sanserne som nybagt brød.

Læs her, hvordan I får mundvandet til at løbe og appetitten til at stige.