Project Description

Mad
Måltider
ERNÆRING
ØKONOMI
HYGIEJNE
Værktøjer

Anretning

Anretning kan minimere madspild

Hvis du vil reducere madspild, er det en god ide kun at sætte den mad på bordet, som beboerne faktisk kan spise.

Du kan aldrig vide præcis, hvor meget det er, og der skal selvfølgelig være mad nok.

En god rutine kan være at spørge ind til, hvor mange stykker mad, de vil have til frokost eller hvor mange kartofler, de kan spise til aften osv.

Det kan også udspringe af en snak omkring aftenens ret under eftermiddagskaffen; ”I aften skal vi have skinke med grønlangkål, kan du lide det Mona?”

Hvornår må maden gemmes?

Du må gerne opvarme maden, og så efterfølgende gemme den, sålænge den ikke har været serveret for beboerne. Det gælder både på tallerken eller i skåle.

Det vil sige, at:

  • Har maden været på spisebordet, skal den kasseres – Ligemeget om det har været på tallerkner, i skåle eller på fade.

Det er derfor en god rutine at tænke over, hvor meget mad der serveres på tallerken eller anrettes i skåle. Sæt gerne skåle med mad på bordet, men overfyld dem ikke. Brug hellere mindre fade og skåle, så de ikke ser tomme ud. Du kan altid supplere op med flere kartofler og mere sovs fra gryderne på komfuret eller bakkerne fra ovnen.

< Tilbage til forrige side

Servering

Her er gode råd om, hvordan du serverer maden bedst for at gøre måltidet til en stjernestund for beboerne.

Gem resterne

Hvordan gemmer du bedst rester fra måltidet, så de kan bruges igen dagen efter?