Project Description

Mad
Måltider
ERNÆRING
ØKONOMI
HYGIEJNE
Værktøjer

Årstidsfejring og mærkedage: Sommer

Mærkedage

5. juni: Grundlovsdag– Danmarks Riges Grundlov – hvad er det egentlig

5. juni: Fars daghistorien bag fars dag

15. juni: Valdemarsdag: Læs mere om Valdemars dag, Dannebrog og det danske flag

  • Hejs flag – fra kl 8 til kl 20

15. juni: Kartoffeldag: ”Hele Danmarks Kartoffeldag” er denne dag for nyligt udnævnt af Danmarks Kartoffelråd. Formålet er at sætte fokus på, at ældre på plejehjem får lov til at smage nyopgravede kartofler.

  • Fast menu: Nyopgravet kartoffel, stegt flæsk og persillesovs og snaps (fra Byens Køkken)
  • Læs bogen ’Heldige kartoffel’

Pinse: (kan være i maj eller juni) Læs mere om pinse her

  • Find ud af, hvad årets pinsefisk er.
  • Del lystfisker-historier – den største fangst, den mindste, den sjoveste?
  • Yndlingsfisk at spise?
  • Gæt en fisk – hvordan ser en …. ud?

Jordbærdag- honning dag: (Datoen varierer) Fejring af sommerens smage

  • Smag den første nyslyngede honning
  • Besøg en biavler / eller få besøg af en
  • Smag honning sammen med jordbær
  • Pluk jordbær
  • Spis friske jordbær med fløde og sukker
  • jordbær i salater og som saft

23. juni: Sankt Hans. Læs mere om Sankt Hans

  • Syng Midsommervisen/ Vi elsker vort land
  • Hekse- og heksejagt
  • Historien bag Sankt Hans
  • Skt. Hansbål med grillpølser
  • Bag Skt. Hans-kage
  • Jordbær på græsstrå

Andre samtaleidéer:

  • Hvor kommer de ovenstående traditioner fra?
  • Lån et sommermaleri fra en beboer og tal om det til middagen
  • Tal om dagens måltid eller sæsonens bedste råvarer
  • Tal om erindringer, der er forbundet med hver enkelt råvare: Egen køkkenhave, egnsretter, traditioner
  • Blomkål, sommervildt, hyldeblomst, makrel, stikkelsbær, nye kartofler

Sang/ Afspillet musik

  • Jeg elsker de grønne lunde.
  • Blæsten går frisk over Limfjordens vande
  • Danmark nu blunder den lyse nat

Bordet

  • Pynt bordet med ærter i bælge og spis pynten til middagen eller før middagen.

Find månedens blomst til bordet:

  • Hyldeblomster i store buketter
  • Sommerroser

Rummet

  • Se om det er muligt at grille små snacks udenfor. Det kan være pølser eller noget andet nemt. Tag beboerne med ud og lad dem dufte til røgen og høre ilden knitre.
  • Lad rummet indenfor afspejle, at det er sommer.
  • Sæt billeder op (farvekopier) af sommerblomster og tal om, hvad jeres yndlingsblomst er.

Mærkedage

Sommerferie for skolerne:

  • Hvad er din bedste sommerferie? Hvordan holdt I sommerferie i jeres hjem?

Sport: Tour de France, Wimbeldon, OL

  • Hvilken slags sport har du dyrket tidligere?

Sang/ Afspillet musik

  • Danmark nu blunder den lyse nat – Carl Nielsen
  • I skovens dybe stille ro

Andre samtaleidéer:

Tal om dagens måltid eller sæsones bedste råvarer.

Tal om erindringer, der er forbundet med hver enkelt råvare: Egen køkkenhave, egnsretter, traditioner, hjemmelavet marmelade, agurker og tomater fra drivhuset

Jordbær, solbær, ribs, blåbær, majs

Bordet

Find månedens blomst til bordet:

  • Hyld
  • Hyben rose

Anret maden i madkurve og lad som om, I alle er på picnic i den smukke sommer – nu er det blot spisebordet, der er dækket med ternet dug og en del af maden er pakket i ”madpakke lignende” papir.

Rummet

Lad de lyse tekstiler i rummet dominere.

Mærkedage

Sommerferie

Sang/ Afspillet musik

  • Jeg gik mig ud en sommer dag
  • Sommer, sommer og sol

Andre samtaleidéer:

Hvad er din yndlings is?

Tal om dagens måltid eller sæsones bedste råvarer.

Tal om erindringer, der er forbundet med hver enkelt råvare: Egen køkkenhave, egnsretter, traditioner

Hyben, hyldebær, mirabeller

Bordet

Pynt bordet med 1kg af de første sommeræbler – skriv navne på æblerne med hvid tusch – og lad dette være denne måneds bordkort .

Pynt bordet med skaller og sten fra stranden og stil små vaser med hybenrosegrene i. Det dufter af sol, strand og sommer i rummet.

Find månedens blomst til bordet:

  • Asters
  • Sommer roser

Rummet

Fyld vaskebaljer op med sand, og stil dem i solen. Stil dem under bordet og lad beboerne sidde med tæerne i sandet, mens de spiser sommermad.

< Tilbage til forrige side

Råvarer i sæson

Frugter og grøntsager, der er i sæson i sommermånederne, kan også bruges som pynt på bordet. Se hvilke det er her i oversigten.

Andre årstidfejringer

Se hvordan du kan fejre vinter, efterår og forår til måltiderne.