Project Description

Mad
Måltider
ERNÆRING
ØKONOMI
HYGIEJNE
Værktøjer

Årstidsfejring og mærkedage: Forår

Mærkedage

8. marts: Kvindernes internationale kampdag

  • Hvordan var det med ligestilling, da du var ung?
  • Hvordan blev kvinder tiltalt?
  • Hvad har du kæmpet for i dit liv?

Påske: (kan falde både i marts og april) Læs om påsken her

  • Påskefrokost som kan indeholde stegte sild, marinerede sild og karrysild, æg og rejer, varm leverpostej, varme frikadeller, øl, sodavand og kold snaps. Der ud over serverer man typisk kiks med forskellige oste som dessert. Måske de ældre kan hjælpe med at dække et hyggeligt påskebord?
  • Påskeæg. (trante æg, puste fjer, male æg)
  • Påskeæggejagt: Påskeharen kan gemme æg for beboere og pårørendes børn. Læs mere om traditionen med påskeæg her.
  1. Sluk lyset.
  2. Gem chokoladeæg.
  3. Tænd lyset.
  4. Lad de ældre/børnene prøve at finde æggene.

Andre samtaleidéer:

Tal om dagens måltid eller sæsonens bedste råvarer

Tal om erindringer, der er forbundet med hver enkelt råvare, egen køkkenhave, egnsretter, traditioner: Lam, ramsløg, brændenælder, boghvede, byg

Bordet

Find månedens Blomst til bordet:

  • Martsviol
  • Krokus
  • Hyacint
  • Japansk kirsebær

Rummet

Vælg en beboer, og lad vedkommende tage 3 ting med fra sit hjem, som skal udsmykke bordet eller rummet særligt denne dag – Og lad beboeren fortælle historien, som knytter sig til disse 3 ting.

Mærkedage

1. april: Læs om traditionen med aprilsnar her

Påske: (kan falde både i marts og april) Læs om påsken her

  • Påskefrokost som kan indeholde stegte sild, marinerede sild og karrysild, æg og rejer, varm leverpostej, varme frikadeller, øl, sodavand og kold snaps. Der ud over serverer man typisk kiks med forskellige oste som dessert. Måske de ældre kan hjælpe med at dække et hyggeligt påskebord?
  • Påskeæg. (trante æg, puste fjer, male æg)
  • Påskeæggejagt: Påskeharen kan gemme æg for beboere og pårørendes børn. Læs mere om traditionen med påskeæg her.
  1. Sluk lyset.
  2. Gem chokoladeæg.
  3. Tænd lyset.
  4. Lad de ældre/børnene prøve at finde æggene.

Andre samtaleidéer

At nyde maden og nydelse

Opskrifter fra gammel tid

Tal om dagens måltid eller sæsonens bedste råvarer

Tal om erindringer, der er forbundet med hver enkelt råvare: Egen køkkenhave, egnsretter, traditioner. Havde du høns ..?

Æg, sild, rejer, lam

Bordet

Dekorer bordet med en lang løber lavet af mange bakker karse og anret hele æg i karsen evt. med navn på hvert æg . (til en særlig påskefrokost )

Pynt med påskeliljer, fjer, dekorerede æg

Find månedens blomst til bordet:

  • Tulipan
  • Påskeliljer

Rummet

Tag grene ind fra forskellige træer og lad dem springe ud i stuen.

Mærkedage

1. maj: Læs om arbejdernes internationale kampdag

  • Strejker og demonstrationer: Hvad har du oplevet?
  • Hvordan fejrede I 1. maj?

4. maj: Danmarks Befrielse

  • Hvad lavede du under befrielsen?
  • Hvordan husker du krigen?

2. søndag i maj: Mors Dag

Store bededag: (kan være fra slut april til midt i maj) Læs historien bag store bededag her

  • Server varme hveder med smør aftenen før store bededag.
  • Gå i kirke
  • Tal om bagning – hvornår bagte du sidst? Hvad er dit yndlingsbagværk?

Pinse: (kan være i maj eller juni) Læs mere om pinse her

  • Find ud af, hvad årets pinsefisk er.
  • Del lystfisker-historier – den største fangst, den mindste, den sjoveste?
  • Yndlingsfisk at spise?
  • Gæt en fisk – hvordan ser en …. ud?

Tarteletdag: Lørdag i maj (d. 20/5 i 2017) – læs mere her.

  • Server tarteletter med forskelligt fyld
  • Besøg festivalen

Kagens dag: Forskellige dage i maj rundt om i Danmark. Kagens dag er et initiativ fra danske bagere og konditormestre til støtte for forskellige organisationer som hjælper syge børn f.eks. Hospitalsklovne eller Børnecancerfonden. Overalt i Danmark støtter bagerier og bagerlaug op og bager kager som sælges til dagens formål. Læs mere her

  • Bag konditorkager og lav en frivillig indsamling, hvor pengene kan sendes til en af organisationerne.
  • Besøg af en hospitalsklovn
  • Indkøb af kageudvalg til kagebord

Rabarberdag (udnævn selv en dag)

  • Rabarberen stammer oprindeligt fra Kina, hvor man tillagde den helsebringende egenskaber. I 1700-tallet indførtes planten til Europa, trods de kinesiske myndigheders forsøg på forbud. I dag bruges plantens stængler til desserter, bagværk, syltetøj, saft mm.
  • Hent rabarber
  • Skær rabarber til og brug dem til: Kager med rabarber, rabarberis, rabarbersaft, rabarberkompot

Andre samtaleidéer

Tal om dagens måltid eller sæsonens bedste råvarer

Tal om erindringer, der er forbundet med hver enkelt råvare: Egen køkkenhave, egnsretter, traditioner

Spidskål, asparges, fjordrejer, skrubber, hornfisk, radiser

Sang/Afspillet musik

  • Forårsdag (Anne Linnet)
  • Vivalidis forår
  • Kom maj du søde milde
  • Arbejdersange
  • Kringsatt af fjender

Bordet

Dæk op med  en blomst på hver tallerken. Start måltidet med at dufte til blomsten –

Duft til syrener og de første roser. Nogle beboere vil have erindringer med disse dufte

Find månedens blomst til bordet:

  • Tulipaner
  • Æbleblomster
  • Forglemmigej
  • Nye bøgegrene
  • Syrener
  • Roser

Rummet

Sæt fotokopier op på væggene af alle beboernes idoler – ligemeget om det er Marx, Lenin, Madonna, Chamberlain eller Picasso.

Tal om hvem de er, og hvorfor de er idoler.

< Tilbage til forrige side

Råvarer i sæson

Frugter og grøntsager, der er i sæson i forårsmånederne, kan også bruges som pynt på bordet. Se hvilke det er her i oversigten.

Andre årstidfejringer

Se hvordan du kan fejre vinter, efterår og sommer til måltiderne.